image
Sursa foto: Jurnal.md

Liderii partidelor proeuropene despre miza alegerilor din iulie: O șansă istorică de a ne desprinde de un trecut corupt

Liderii partidelor proeuropene califică alegerile din 11 iulie drept o șansă istorică pentru Republica Moldova de a se desprinde de un trecut corupt și de a asigura inreversibilitatea vectorului european de dezvoltare.

Președintele interimar PAS Igor Grosu spune că la 11 iulie, mai mult ca oricând, există premisele de a începe un parcurs european foarte clar, fără oscilații interminabile între Vest și Est, notează IPN.

„După 30 de ani de experimente de tot felul, acum este șansa să tranșăm odată și să avem un parcurs european foarte cert. Să pornim refomele inevitabile în domeniul combaterii corupției și independența justiției. Cel mai mult ce-i deranjează pe oameni este nedreptatea, impunitatea celor care au furat. În caz contrar, vom avea în continuare acest model perdant de guvernare care nu face altceva decât să alunge cetățenii din țară și să stopeze investițiile, pentru că investițiile nu vin niciodată într-un stat corupt”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Și liderul Platformei DA Andrei Năstase califică scrutinul din iulie drept unul crucial. Năstase spune că, de această dată, bătălia nu se mai dă între Vest și Est, ci între oamenii cinstiți și cei corupți.

„Aceste alegeri sunt totul sau nimic pentru viitorul sănătos al Republicii Moldova. Spre deosebire de alegerile din alți ani, acest scrutin nu are o temă geopolitică. Actualele alegeri pun față în față oamenii care vor condiții de trai europene și o mână de oligarhi fugari, reprezentați prin marionetele lor”, a spus Andrei Năstase.

Liderul Partidului Unității Naționale Octavian Țîcu se arată sceptic în privința dezvoltării Republicii Moldova pe cont propriu și spune că eurointegrarea țării noastre ar fi posibilă doar prin Unirea cu România.

„Noi vom fi partidul care, pe de o parte, va asigura guvernarea proeuropeană, pe de altă parte, va reprezenta interesele etnice, istorice, juridice ale tuturor românilor. Noi suntem într-o situație pe care nu o vom putea rezolva de unii singuri și ea trebuie lăsată la nivelul cancelariilor europene, cu participrarea Bucureștiului și Chișinăului, pentru că soluția este Unirea”, a spus Octavian Țîcu.

Și reprezentanții PDM califică acest scrutin drept o șansă de a ne desprinde de trecut, însă spun că ireversibilitatea parcursului european nu ar fi posibilă fără coagularea forțelor de dreapta și centru-dreapta.

„Alegătorilor proeuropeni le vine foarte greu să se decidă acum. Totuși, șansa de câștig este evidentă și ea ar fi fortificată dacă partidele de la centru-dreapta până la extrema dreaptă, cele care au, cu adevărat, opțiunea strategică proeuropeană, ar găsi un compromis. Trebuie să adunăm toate forțele europene într-o singură mișcare, cel puțin electorală. Oamenii sunt tare nemulțumiți de multitudinea de partide și partiduțe de pe scena politică”, a spus vicepreședinta PDM Monica Babuc.

Astăzi este ultima zi când pretendenții la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova își mai pot depune dosarele la CEC, pentru a fi înregistrați în calitate de concurenți electorali. Campania electorală începe pentru fiecare cocurent în parte, din momentul înregistării oficiale la CEC.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: