image
Sursa foto: Jurnal.md

Explicația Secretariatului Parlamentului cu privire la refuzul de a înregistra pachetul de legi propus de ACUM

Proiectele de acte legislative prezentate de un grup de 26 de deputați ai blocului ACUM Platforma DA și PAS au fost înscrise în registrul de intrare al Parlamentului, informează Secretariatul Legislativului.

Potrivit sursei, Direcția juridică a Parlamentului urmează să se expună în perioada imediat următoare privind procedura și condițiile de introducere a documentelor vizate în procedură legislativă.

În comunicat se precizează că proiectele de acte legislative și propunerile legislative se depun, prin cutumă, pe numele Biroului Permanent și se distribuie spre raportare și avizare prin dispoziția președintelui Parlamentului..

După înregistrare, în cel mult 5 zile lucrătoare de la data includerii în procedura legislativă, proiectele de acte legislative, propunerile legislative, precum şi documentele menţionate la art.47 alin.(6) se plasează pe web site-ul Parlamentului.

Precizăm că Blocului ACUM Platforma DA și PAS nu i s-a permis vineri să înregistreze pachetul de proiecte de legi care are drept scop scoaterea statului din captivitate, în registrul pentru inițiative legislative. Motivul? invocat a fost că nu sunt formate încă structurile de conducere ale Parlamentului.

Deputatul ACUM, juristul Sergiu Litvinenco, spune că nu există vreo prevedere legală care ar condiționa înregistrarea inițiativelor legislative de alegerea sau nealegerea președintelui Parlamentului.

Acesta oferă exemple de cazuri când anterior, la Parlament au fost înregistrate proiecte de legi, chiar dacă speakerul nu fusese desemnat. De exemplu, după alegerile din 2014, președintele Parlamentului a fost ales la 23 ianuarie 2015. În perioada dintre ziua alegerilor și desemnarea Președintelui Parlamentului, aceeași Direcție generală documentare parlamentară a inregistrat 18 proiecte de acte legislative.

La fel s-a procedat și în 2010 - speakerul a fost ales pe decembrie 2010, pe când Direcția generală documentare parlamentară a inregistrat mai multe proiecte de acte legislative chiar și pe 28 decembrie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: