image
Sursa foto: Jurnal.md

FOTO // Un convoi militar se deplasează spre depozitul de la Colbasna; Deputat: „O mișcare periculoasă înainte de alegeri”

Un convoi al Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) s-a deplasat azi de la Tiraspol spre Dubăsari, iar de acolo spre depozitul de muniții de la Colbasna. Anunțul a fost făcut de deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan.

„Este vorba de mai multe unități de transport, cu efectiv militar înarmat. Sursele care m-au informat despre aceasta afirmă că întoarcerea convoiului este preconizată pentru 30 octombrie, pe aceeași rută. Cică, este vorba de un antrenament.

Dar ceea ce fac autoritățile autoproclamate de la Tiraspol nu este arbitrar. Mai ales acum, înainte de alegeri. Ce (sau pe cine) vor să aducă de la Colbasna acești militari, în ajunul alegerilor? Ce vor să verifice acolo?”, s-a întrebat deputatul.

Chiril Moțpan nu exclude că ar fi vorba de o destabilizare a situației. „Din câte știm, autoritățile de la Chișinău s-au făcut luntre și punte pentru a le asigura transnistrenilor noi secții de votare. Știm că aceștia sunt, de obicei, aduși organizat, și mai știm că, de obicei, votează pentru forțele pro-ruse în schimbul unor sume de bani sau din cauza unor amenințări.

Ce vrea să pregătească Tiraspolul acum, în ajunul unei mișcări masive a cetățenilor moldoveni din Transnistria spre zona controlată de autoritățile constituționale? Vrea oare să organizeze provocări ce să invalideze alegerile? Caută pretexte pentru ca în Republica Moldova să fie introdusă stare de urgență – pe alte motive decât cele ale pandemiei? Pregătește terenul pentru noi răpiri și acțiuni ilegale pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova sau vrea să „planteze” aici agenți pregătiți și dotați?

Nu avem de unde ști. Și acesta este riscul enorm pe care îl prezintă Tiraspolul pentru securitatea țării – un risc neglijat practic de autoritățile Republicii Moldova”, a menționat deputatul.

Totodată el a adăugat că mișcarea militarilor ruși din Transnistria spre depozitul de armament, apoi înapoi, în ajunul alegerilor prezidențiale, nu are cum să însemne altceva decât o pregătire a unor scenarii sumbre, oricare ar fi acestea.

convoiconvoi
convoiconvoi
convoiconvoi

Amintim că membrii Comisiei Electorale Cnetrale au decis instituirea a 42 de secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană. La alegerile din 2016 au fost deschise doar 30 de secții. Vineri organizația „Forța veteranilor” a anunțat că va organiza mai multe acțiuni de protest în localitățile din Zona de Securitate la care vor îndemna locuitorii din stânga Nistrului să stea acasă, din moment ce informația despre alegeri și concurenți nu ajunge în stânga Nistrului, dar și pentru a evita răspândirea infecției de Covid-19.

Noutăţile partenerilor

comentarii: