image
Sursa foto: poză simbol

Rusia nu va declanșa din senin un război cu Ucraina: Care sunt cele 8 semne de avertizare

Consolidarea militară a Rusiei în Europa de Est a determinat multe guverne, inclusiv SUA, să creadă că războiul cu Ucraina va izbucni în orice moment. Un război de amploare – care, potrivit experților, ar putea fi cel mai mare conflict din Europa din ultimii aproape 80 de ani – nu ar începe din senin. În schimb, Kremlinul ar finaliza pregătirile din spatele unui scut de război cibernetic și de bruiaj electronic, în timp ce ar desfășura drone și evenimente de tip „omuleți verzi” care ar furniza unele semnale de avertizare către lume.

Până în prezent, Rusia a adunat peste 100.000 de soldați în Rusia, Belarus și în Ucraina ocupată de Rusia, iar pe zi ce trece se adună și mai multe trupe. Forțele terestre ale armatei ruse au amplasat elemente din zece armate și corpuri de armată în apropierea Ucrainei, însumând câteva mii de tancuri și vehicule de luptă de infanterie și sute de piese de artilerie, elicoptere și sisteme de apărare aeriană.

Moscova a desfășurat forțe de la o distanță de până la Vladivostok (4.000 de mile) și a investit atât de mult efort în această operațiune încât pare puțin probabil ca această forță să fi fost adunată pentru o simplă demonstrație de forță.

Nimeni în afară de președintele rus Vladimir Putin nu știe ce intenții are asupra Ucrainei, dar lucrurile nu arată bine pentru Kiev. Dacă va veni războiul, în săptămânile și zilele premergătoare vor exista semne care să sugereze nu doar apropierea acestuia, ci și dimensiunea și natura conflictului. Iată câteva semne de urmărit, începând cu două săptămâni înainte de declanșarea războiului.

Stocuri de combustibil și muniție

Desfășurarea masivă a armatei ruse la granița cu Ucraina a constat în principal în echipamente militare, pe rețelele de socializare apărând videoclipuri cu tancuri, vehicule de luptă de infanterie și chiar sisteme de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune. Însă, pentru a purta efectiv un război, Rusia va trebui să stocheze cantități uriașe de motorină și combustibil pentru aviație, precum și muniție; aceste stocuri de război nu au fost încă prepoziționate în apropierea frontierei ucrainene. În plus, Rusia nu a înființat încă spitale de campanie pe teren. Dacă videoclipurile trec de la tancurile de luptă principale la camioanele de depozitare a combustibilului și la rândurile de rezervoare de combustibil din cauciuc așezate pe câmpuri, va însemna că Putin nu doar își arată armata – el intenționează să o folosească.

Războiul cibernetic

Războiul modern nu include doar mijloace kinetice tradiționale, ci și războiul cibernetic. Este de așteptat ca hackerii militari ruși să țintească în totalitate rețelele de calculatoare din Ucraina, în special cele deținute de guvernul național, serviciile publice, instituțiile financiare și serviciile de urgență. Ucrainenii s-ar putea trezi blocați din conturile lor bancare, ar putea cădea curentul în mijlocul iernii geroase, iar sistemele informatice guvernamentale ar putea fi paralizate. Obiectivul unei astfel de piraterii ar fi demoralizarea poporului ucrainean și pierderea încrederii în guvernul lor.

Bruiaj GPS, Spoofing

O altă cale de atac este de a interfera cu accesul Ucrainei la Sistemul Global de Poziționare, sau GPS. Rusia are capacitatea de a bruia sau de a falsifica GPS-ul. Primul împiedică utilizatorii să primească date GPS, în timp ce al doilea face ca utilizatorii să primească date GPS false sau înșelătoare. Acest lucru ar putea îngreuna coordonarea între unitățile militare ucrainene și ar putea demoraliza și mai mult populația. Rusia utilizează proprii sateliți de poziționare, navigație și sincronizare (cunoscuți sub numele de GLONASS), astfel încât populația rusă nu ar fi afectată de intervenția în sistemul concurent.

Operațiuni cu submarine de atac

Intervenția directă a SUA și a NATO de partea Ucrainei este puțin probabilă, dar în sfera posibilităților (Ucraina nu este membră a NATO). O măsură de precauție pe care Rusia ar putea să o ia ar fi aceea de a lansa cât mai multe submarine de atac în Atlanticul de Nord în zilele dinaintea începerii unui conflict. Submarinele, cum ar fi noile submarine cu rachete de croazieră Yasen ale marinei rusești, ar putea lansa un șuvoi de rachete de croazieră de atac, rachetele care zboară la joasă înălțime urmând rute mai scurte și mai puțin previzibile către ținte din insulele britanice, Scandinavia și Europa de Vest.

În cazul în care SUA ar începe să trimită echipamente din America de Nord în Ucraina pe mare, aceleași submarine ar putea ataca convoaiele care se deplasează lent, încărcate cu vehicule militare și provizii, așa cum a făcut Marina germană în timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial.

Războiul electronic

Trupele de război electronic ale Rusiei își vor aduce, de asemenea, formidabilele sisteme cu câteva zile înainte de un atac real, cu scopul dublu de a aduna informații și de a complica pregătirile defensive ale Ucrainei. Avioanele rusești de recunoaștere radar și de informații electronice Ilyushin Il-20 vor zbura de-a lungul graniței, scrutând adânc în Ucraina pentru a detecta forțele terestre și monitorizând traficul de comunicații guvernamentale și militare. Avioanele Beriev A-50 de avertizare timpurie aeropurtate vor monitoriza aeronavele ucrainene și ale NATO. Dispozitivele de bruiaj, cum ar fi sistemele Tiranda și Krashuka, vor interfera cu radarele și comunicațiile ucrainene și ale NATO – și chiar cu sateliții de recunoaștere radar aflați pe orbită.

Închiderea rețelelor sociale

O altă acțiune la care trebuie să ne așteptăm în săptămâna dinaintea unui atac este închiderea rețelelor sociale rusești. Rețelele sociale ale Rusiei sunt un filon bogat de informații utile împărtășite din greșeală cu restul lumii; câteva exemple ar putea include iubitele marinarilor ruși care se plâng de comenzile de ultim moment ale iubiților lor sau petroliștii ruși din Orientul Îndepărtat care se plâng că sunt transportați la mii de kilometri în cealaltă parte a țării. Aceste informații sunt utile pentru urmărirea mișcărilor militare rusești, iar Moscova nu va dori să dea nimic în vileag. Moscova va dori, de asemenea, să ia măsuri drastice asupra rețelelor de socializare pentru a controla relatările despre trivialități amicale.

Evenimente de tipul „Mici omuleți verzi”

La începutul războiului ruso-ucrainean din 2014, bărbați înarmați și misterioși, purtând măști cu cagule, s-au împrăștiat printre obiectivele din regiunea ucraineană Crimeea. „Micii omuleți verzi”, numiți astfel după culoarea uniformelor lor din Forțele Terestre ruse, au semănat confuzie în timp ce puneau rapid mâna pe obiective-cheie. Bărbații înarmați erau, de fapt, comandouri rusești, notează AlephNews.

Drone trimise în taberele de Război

În cele din urmă, dronele militare rusești cu rază scurtă de acțiune vor efectua recunoașteri de ultim moment ale pozițiilor ucrainene, adunând cât mai multe informații despre forțele și apărarea trupelor. Dronele vor acorda puțină atenție frontierei dintre cele două țări – din perspectiva Rusiei, în curând nu va mai exista niciun guvern ucrainean care să depună plângere. Rusia ar pierde câteva drone din cauza focului defensiv, dar acesta ar fi un preț mic de plătit în schimbul unor informații noi. Informațiile adunate ar continua apoi să furnizeze ținte pentru avioanele de vânătoare și de atac rusești, rachete de croazieră, rachete balistice tactice, artilerie și drone armate.

Un atac rusesc asupra Ucrainei nu va veni din senin, și probabil că nici Putin nu și-ar dori acest lucru. Cu cât Rusia poate exercita mai multe presiuni asupra Ucrainei înainte de război, cu atât este mai probabil ca guvernul să cedeze sau să ofere concesii majore, scutindu-l pe Putin de efortul unui război și de sancțiuni fulminante.

Noutăţile partenerilor

comentarii: