image
Sursa foto: Profimedia

Regiunea separatistă Osetia de Sud din Georgia anunță un referendum pentru integrarea în Rusia

Autorităţile regiunii separatiste georgiene proruse Osetia de Sud au anunţat că organizează în 17 iulie un referendum privind integrarea acestui teritoriu în Rusia.

„Preşedintele” încă în exerciţiu Anatoli Bibilov a „semnat un decret privind organizarea unui referendum în republica Osetia de Sud”, a declarat biroul său de presă într-un comunicat, vorbind despre „aspiraţia istorică” a locuitorilor acestui mic teritoriu caucazian de a se alătura Rusiei, cu care se învecinează, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Ne întoarcem acasă!”, a scris Bibilov pe contul său de Telegram.

„A venit momentul să ne unim odată pentru totdeauna. Osetia de Sud şi Rusia vor fi împreună. Este începutul unei mari noi istorii”, a adăugat el.

Anatoli Bibilov nu a reuşit să fie reales în funcţia de „preşedinte” la începutul lunii, iar Rusia şi-a exprimat speranţa că succesorul său în acest post, Alan Gagloev, va şti să asigure „continuitatea” în relaţiile cu Moscova.

Osetia de Sud a fost în centrul războiului ruso-georgian din 2008, în urma căruia Kremlinul i-a recunoscut independenţa, precum şi a celei unei alte regiuni separatiste georgiene, Abhazia, şi a instalat acolo baze militare.

Anunţul privind viitorul referendum a fost făcut în cea de-a 79-a zi a invaziei ruse în Ucraina, notează AFP.

Regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, a căror independenţă a fost de asemenea recunoscută de Moscova, şi-au exprimat şi ele interesul de a se integra în Rusia.

Ofensiva rusă împotriva Ucrainei a suscitat un elan de solidaritate în Georgia.

Aceasta calificase deja în trecută drept „inacceptabil” planul Osetiei de Sud de a organiza un referendum privind alăturarea sa Federaţiei Ruse.

În august 2008, Rusia a atacat Georgia, al cărei guvern lupta împotriva miliţiilor proruse în această regiune, după ce acestea bombardaseră localităţi georgiene.

Luptele s-au încheiat după cinci zile prin instituirea unei încetări a focului, negociată de Uniunea Europeană, dar care s-au soldat cu peste 700 de morţi şi au provocat strămutarea a zeci de mii de georgieni.

Noutăţile partenerilor

comentarii: