image
Sursa foto: jurnal.md

Donații generoase pentru unele partide

Sponsorii partidelor parlamentare sunt deputați, care au făcut voluntariat luni de zile, și primari, care au jertfit practic salariul anual, și zeci de angajați de la diferite instituții de stat. O investigație în acest sens a fost realizată de jurnaliștii de la RISE Moldova, care au mers la sediul Comisiei Electorale Centrale și au analizat listele nedepersonalizate ale donatorilor. Datele se referă doar la donații culese de la persoane fizice.

În primul semestru al anului 2018 cei mai mulți donatori s-au înghesuit la ușa Partidului Democrat, scrie RISE Moldova. În număr de circa o mie de persoane, aceștia au virat în bugetul formațiunii un total de peste 5,6 milioane de lei, în numerar.

Sursa menționează că în perioada de referință, Vladimir Plahotniuc, dar și alte persoane de vârf ale partidului, n-au cheltuit oficial niciun leu pentru finanțarea formațiunii.

În schimb, în top pot fi găsiți primari și chiar medici, care au donat formațiunii mai bine de jumătate din venitul oficial. De pildă, locul întâi e împărțit între Vladislav Rusu și Valeriu Boișteanu, care au virat în favoarea partidului de guvernământ câte 55 de mii de lei, sumă echivalentă cu aproape nouă salarii medii pe economie în 2018.

Jurnaliștii de la RISE nu au reușit să ia legătura cu Rusu, care se prezintă drept angajat al unei subdiviziuni din Hâncești a Agenției Servicii Publice, însă au discutat cu Boișteanu, care e primar în satul Tomai, raionul Leova. Pentru el, donația respectivă înseamnă aproape 70% din venitul declarat în 2017. Primarul spune că este sprijinit de rudele de peste hotare, iar el la rândul său, ajută partidul.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a acumulat aproape 3 milioane de lei de la peste 200 de persoane.

vCa și în cazul precedent, toate donațiile încasate de socialiști au venit în formă de bani cash. Cel mai important donator al socialiștilor s-a dovedit a fi deputatul Vladimir Odnostalco. Titlul i-a fost asigurat de 41 de mii de lei, pe care i-a transferat în fondul partidului în prima jumătate a anului 2018. Suma e echivalentă cu două salarii de deputat, ceea ce presupune că Odnostalco a fost voluntar la Parlament timp de două luni, scrie RISE.

Donații mai mici au primit partidele: PPEM - aproximativ 77 de mii de lei de la 16 persoane și PLDM - aproximativ 26 de mii de lei, de la șapte persoane.

Datele CEC arată că Partidul Liberal a primit o singură donație în sumă 600 de lei, iar Partidul Comuniștilor n-a încasat nici măcar un leu din donații. În ultimele două cazuri, în urma cotizațiilor de partid formațiunile au încasat 465 de lei și, respectiv, 85 de mii de lei.

Modul finanțării Partidului Democrat a fost scos la iveală în cadrul unei reuniuni a organizației teritoriale Criuleni a formațiunii, din februarie curent. Jurnal TV a făcut publică o înregistrare audio, în care se vorbește despre cotizaţii la partid scrise formal, finanţări dubioase, îndemnuri la propagandă şi ameninţări la adresa aleşilor locali.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: