image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu/Jurnal.md

REPORTAJ // Agricultorii protestatari, mulți dintre care sunt pe cale de a falimenta: „Nu, băieți, nu vom ceda!”

Astăzi, la Guvern, agricultorii protestatari care au ajuns cu tractoarele aproape de Chișinău au o întâlnire cu autoritățile, pentru a negocia revendicările înaintate. Ieri, au obținut o victorie, consideră ei: au reușit să deblocheze tractoarele reținute de către poliție și să le staționeze aproape de Gara de Sud, acolo unde ceruseră inițial, ca șoferii aflați pe drumuri de câteva zile să poată merge acasă să se odihnească.

Deblocarea drumului Chișinău-Hâncești a fost posibilă după ce un grup de 20 de agricultori au fost invitați ieri, spre seară, să discute cu ministrul agriculturii Ion Perju, apoi cu premierul Ion Chicu și patru deputați.

Toată ziua de ieri, tractoarele protestatarilor au fost ținute „în arest” lângă satul Dânceni. Apoi o parte din tractoriști, cei care cu o zi înainte ajunseseră sub podul de la Telecentru au fost scoși de acolo, direcționați mai departe de capitală, la câteva sute de metri de Gara de Sud și blocați de poliție în acel loc.

Celor peste o sută de tractoare de la Dânceni poliția le-a interzis să se deplaseze ca să li se alăture fermierilor care s-au oprit lângă Gara de Sud. După o încercare a tractoriștilor de lângă Dânceni de a sparge blocajul poliției, ca să ajungă la locul cerut din apropierea gării, cu îmbrânceli și altercații, oamenii legii le-au blocat trecerea cu mașinile cu girofare, apoi au cerut „întăriri”.

Întăririle au sosit imediat: două autocare cu mascați s-au instalat de-a curmezișul drumului. Cordonul de mascații, înșirați în fața autobuzelor, așteptau de-a gata ordinele superiorilor. Nici tractoriștii nu au cedat și au ocupat latul drumului de cealaltă parte, lăsând un spațiu îngust pentru mașinile de urgență. Față-n față, mascații și agricultorii au rezistat astfel puțin timp - căldura soarelui insuportabilă, asfaltul încins i-a alungat la umbra copacilor și a autocarelor din preajmă.

La Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, acolo unde cei 20 de reprezentanți ai agricultorilor au mers ieri să ceară ministrului Ion Perju deblocarea drumului de către poliție, întâlnirea nu a avut succes. Aceștia au plecat dezamăgiți, ministrul nu a fost capabil să le dea un răspuns afirmativ.

La întâlnirea cu oficialul din agricultură, pe lângă obiectivul stabilit pentru care s-au dus acolo, agricultorii totuși au pornit discuții și asupra revendicărilor. Poziția lor a fost că guvernarea și-ar bate joc de ei cu „acești 1000 de lei” pe care i-au promis pentru daunele suferite în acest an agricol. “Sunt posibilitățile pe care le are astăzi guvernul”, le-a răspuns Ion Perju.

“Dumneavoastră nu înțelegeți dramatismul situației din agricultură! Spuneți-mi, vă rog, eu am cotași, ce acopăr eu cu 1000 de lei? Am eu, oare, posibilitatea să dau din acești bani măcar cotașilor ce le datorez? Iată, ați fost la mine, ați văzut, culturile sunt distruse de grindină. N-a depins de mine, a depins de guvern să asigure sistemul antigrindină. Spuneți vă rog, cotașii mă aud, pot să dau eu băbuțelor acestea măcar un sac de făină, când eu nu am strâns niciun bob de grâu? Pot să achit cu acești bani măcar 150 de kg de grâu, ca să le dau? Nu pot! Și dumneavoastră știți asta foarte bine! Banii pe care îi cer de la dumneavoastră îmi sunt necesari ca să le dau lor, ca ei să nu moară de foame. Ei acum mă aud. Cu o mie de lei, nici grâu de însămânțare nu cumpăr!”, și-a expus păsul Andrei Dânga, unul dintre agricultori, întors din Marea Britanie după 15 ani de muncă și care a investit toți banii în agricultură.

Nadejda Roșcovanu/Jurnal.mdNadejda Roșcovanu/Jurnal.md

După întrevederea cu ministrul, l-am rugat pe Andrei Dânga să ne calculeze costurile pentru însămânțarea unui hectar de pământ cu grâu, de pe care nu a strâns nimic anul acesta, din cauza grindinei, spune el:

„Cheltuielile pentru un hectar de grâu sunt în jur de șase mii de lei. Ministrul îmi spune că îmi dă 1000 de lei, ca să facem însămânțarea de toamnă. Dumnealui își închipuie că acestea vor fi cheltuielile pentru motorină, tractor, mecanizator, sămânța de grâu. Numai sămânța de grâu mă costă 1400-1500 de lei pentru un hectar. Personal, le dau oamenilor, pentru un hectar, câte 900 de kg de cereale: grâu, porumb, floarea soarelui. La prețul de azi, trebuie să achit cotașilor cereale în valoare de vreo 3500 de lei. Apoi, mai avem impozite funciare, impozite pe venit. Ce fac eu cu o mie de lei? Nici măcar cota omului nu o pot acoperi cu suma asta. Avem și credite. Eu am lucrat în Marea Britanie 15 ani și am investit aici în agricultură. Ca să faci aici agricultură, tehnica performantă costă foarte mulți bani. Ce faci? Mergi pe linie creditară. Toată tehnica noastră e în credit, nu aparține mie, aparține băncii. Dar ei scriu în ziare că avem tractoare de sute de mii de dolari. Sunt tractoarele băncii, eu cu ele muncesc și plătesc ratele la bănci pentru aceste tractoare. Personal am în jur de șase milioane de lei împrumutați. Cum să mă descurc mai departe cu cele aproape o mie de hectare de pământ?”

Nadejda Roșcovanu/Jurnal.mdNadejda Roșcovanu/Jurnal.md

În microbuz, înapoi spre gară, printre cei 20 de agricultori dezamăgiți de discuția cu Perju, au început a răsuna voci că vor renunța la agricultură și vor pleca peste hotare.

Andrei Melinte, un alt agricultor din Căușeni, le-a zis: “Băieți, ei vor găsi cui să dea pământul- holdingurilor care-i hrănesc pe ei. Vor rămâne oamenii din sat fără niciun kilogram de grâu și un loc de muncă, cel pe care noi îl oferim azi prin sate. Să recunoaștem că oamenii au de lucru datorită nouă, care încă mai riscăm și investim, ne mai ținem și mergem înainte în sectorul agrar. Uitați-vă ce fac holdingurile, unde sunt, avem exemplu și în raionul Căușeni. Unde au intrat ele, acolo nu-i niciun loc de muncă, doar vreo doi-trei mecanizatori. Pentru că aduc tehnică performantă, care-i plină toată absolut cu sisteme de GPS de ultima generație, de zeci de mii de euro, și tractorul cela aproape că lucrează singur. Și cu ce rămân sărmanii? Nu băieți, nu cedăm noi așa!”, i-a încurajat Melinte.

Microbuzul s-a oprit și un polițist din mașina care-i însoțea le-a spus că sunt așteptați de către premierul Ion Chicu și patru deputați, dar fără presă. Au ieșit de acolo bucuroși că premierul le-a promis deblocarea drumului. Până în seară, tractoarele au fost parcate acolo unde ceruseră de dimineață. Negocierea revendicărilor înaintate de către agricultori a fost stabilită pentru astăzi, la ora 12.00.

Între timp, protestatarii au afirmat că de ieri, mai mulți agricultori au fost anunțați că, de săptămâna viitoare, vor avea fel de fel de controale fiscale. Și poliția i-a luat la „evidență”, pentru mai multe nereguli pe care le-ar fi comis odată cu pornirea tractoarelor spre capitală, să ceară ajutor de la stat.

Nadejda Roșcovanu/Jurnal.mdNadejda Roșcovanu/Jurnal.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: