image
Sursa foto: Getty Images

S-a luptat cu ursul când era mic: Cine este vulturul Khabib Nurmagomedov, cel care l-a răpus pe marele McGregor

Omul care l-a răpus pe marele Conor McGregor, rusul Khabib Abdulmanapovich Nurmagomedov, s-a născut pe 20 septembrie 1988, în micuțul sat Sildi, din Dagestan. În acea localitate, majoritatea bărbaților și băieților au ca tradiție de familie luptele, iar rudele lui Khabib nu fac excepție.

Tatăl său, Abdulmanap Nurmagomedov, este maestru emerit în lupte libere și fost luptător în armata rusă, în timp ce unchiul său (fratele tatălui) a fost campion mondial la sambo, în 1992. Și unchiul din partea mamei este un fost luptător titrat.

Astfel, nu e de mirare că Khabib și fratele său, Abubakar, au păstrat tradiția, ambii făcând primele antrenamente cu tatăl lor, iar Khabib le-a început chiar de la 3 ani, în timp ce la 5 ani concura deja în ring. Se spune chiar că, pe când avea 9 ani, obișnuia să se lupte cu un urs dresat, de la circ, la unele antrenamente.

Când Khabib avea 10 ani, s-a mutat cu familia sa în Makhachkala, iar tatăl său a "recrutat" mai multe tinere talente pentru a-și crea o academie. Tot acolo luptătorul rus a făcut și școala, perioadă în care obișnuia să se bată cu alți copii pe stradă. A făcut în paralel și antrenamente de judo, dar tatăl său a observat atunci potențialul uriaș pe care fiul său îl are pentru artele marțiale mixte și s-a concentrat pe sambo, disciplină în rândurile căreia puștiul avea mai mulți idoli: Fedor Emelianenko, Rustam Khabilov sau Rustam Mukhtarov, de la care a "furat" câte ceva în ceea ce privește stilul de luptă.

Ajuns adolescent, Khabib a dorit să-și câștige existența ca și bodyguard, dar familia s-a opus.

"Sportul este o meserie și e una grea, iar un sportiv profesionist nu ar trebui să se gândească să-și câștige existența. Altfel nu va ajunge niciodată în top", spunea tatăl său.

La 23 de ani, Nurmagomedov a devenit cel mai tânăr rus al luptelor în cușcă. Din acel moment, americanii au pus ochii pe tânărul talentat, l-au supranumit "vulturul" și l-au inclus în marile gale organizate peste ocean.

La meciurile sale, Khabib a impresionat cu peruca cu care s-a afișat, care reprezintă simbolul originii sale, accea a poporului caucazian avar. Mecirile sale pe reguli de arte marțiale mixte (MMA) au devenit simple formalități, învingându-și toți adversarii de până acum, iar manevra care l-a făcut celebru este acea ghilotină, cu care i-a "venit de hac" și lui Conor McGregor, la gala UFC 229.

Cu același procedeu și-a pus la respect adversari celebri, precum Gleison Tibau, Kamal Shalorus sau Thiago Tavares. În cariera sa, rusul a avut și unele probleme, cauzate de accidentări, care l-au ținut departe de cușcă, în 2014 și 2015, perioadă în care a luptat în doar un singur meci în doi ani.

În afară de viața sportivă, Khabib Nurmagomedov este o persoană foarte credincioasă, având islamul drept religie. În plus, campionul mondial nu bea alcool, nu fumează și nu luptă în timpul Ramadanului, făcând și pelerinaje regulate la Mecca, alături de fratele său.

"Pentru mine, postul Ramadanului e mai important decât orice luptă", spunea Khabib.

În ceea ce privește viața personală, Nurmagomedov are un obicei extrem de ciudat în ceea ce o privește pe soția sa. Pentru a fi ferită de privirile curioșilor, aceasta poartă mereu un voal dens pe față, iar nimeni și știe cum arată, nici măcar prietenii lui Khabib. Este casnică și își petrece majoritatea timpului având grijă de fetița lor în vârstă de 3 ani.

Este de notorietate relația lui Nurmagomedov cu președintele Ceceniei, Ramzan Kadyrov, dar și cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. De asemenea, Khabib e prieten bun și cu marele Mike Tyson.

Povestea meciului cu McGregor s-a iscat după ce Khabib l-a învins pe Michael Johnson și l-a provocat chiar din ring pe Conor McGregor, pe care l-a numit "fricos irlandez", ceea ce l-a scos din minți pe singurul om din lumea artelor marțiale mixte care a deținut titluri mondiale la două categorii de greutate în același timp.

În cele din urmă, meciul dintre cei doi a avut loc pe 8 octombrie, iar rusul s-a impus printr-o manevră marcă înregistrată, ștrangulare, încheind conturile în runda a patra. Meciul s-a terminat cu un scandal imens, când Nurmagomedov a sărit gardul cuștii pentru a-l bate pe unul dintre oamenii lui McGregor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: