image
Sursa foto: jurnal.md

Avocatul Crețu, avertizat că ar putea fi UCIS: „Mă caută poliția, SIS și bandiți de-ai lui Țuțu; Șor plătește totul”

Avocatul Ion Crețu a fost avertizat că ar putea fi schilodit sau chiar ucis pentru dezvăluirile pe care le face în contextul furtului miliardului. Fiind fugar de mai bine de jumătate de an, omul susține că persoane din poliție, dar și din anturajul lui Ilan Șor i-au transmis că este căutat intensiv, că se plătesc bani grei pentru a fi găsit și că el riscă să ajungă pe mâna unor indivizi din lumea interlopă. Totul din cauza rulajelor bancare ale firmelor implicate în jaful secolului, pe care Crețu le-a obținut înainte să părăsească Republica Moldova. Avocatul a vorbit, în exclusivitate la Jurnalul Săptămânii, despre măsurile care se întreprind pentru a i se închide gura.

Avocatul Ion Crețu, condamnat în vara acestui an și căutat de poliție încă din februarie, afirmă că după publicarea mai multor informații din rulajele bancare ale firmelor implicate în furtul miliardului, Ilan Șor s-ar fi implicat personal pentru a-i descoperi locul aflării. Apărătorul lui Veaceslav Platon în dosarul „jafului secolului” declară că a fost avertizat de persoane din interiorul sistemului de drept, dar și de persoane din anturajul lui Ilan Șor. Crețu nu divulgă numele surselor, dar afirmă că a fost informat despre faptul că s-ar fi intensificat căutările atât în poliție, cât și în cercuri banditești.

În ultima perioadă, s-au intensificat preîntâmpinările precum că intens mă caută atât poliția, SIS, cât și bandiți de-ai lui Țuțu. Am fost anunțat atât din interiorul organelor de drept, cât și din anturajul lui Ilan Șor, precum că Ilan Șor plătește pentru a mă găsi. Mai mult, la poliție este un ordin intern că acel colaborator care mă va găsi va fi ridicat în grad și în funcție. SIS a stabilit numărul meu de telefon și l-au dat la ascultare. Coordonează toate acțiunile cu SIS fostul director al SIS, Ivan Ursu, cel care a fost implicat în frauda bancară și persoană din anturajul lui Ilan Șor. Plus, mi s-a transmis că mă mai caută bandiți de-ai lui Țuțu, adică ceva poate să mi se întâmple mie întâmplător, să fiu calicit, să fiu ucis și să fie dată vina că a fost întâmplător de către un narcoman sau ceva”, a spus avocatul, într-un interviu prin Skype cu echipa Jurnalului Săptămânii.

Tot din interiorul organelor de drept și din mai multe surse am aflat că, în ultima perioadă, s-au intensificat căutările și cine investește, cine plătește pentru căutarea mea. Toate căutările mele sunt plătite de Ilan Șor. Dar să nu uităm altceva. SIS și MAI se subordonează lui Vladimir Plahotniuc, fără acordul lui Vladimir Plahotniuc nimeni nu m-ar căuta. Da, pentru executorii din MAI, SIS, și bandiții lui Țuțu este necesar să fie finanțate aceste cheltuieli și aceste cheltuieli sunt plătite de Ilan Șor. Plătește ca să mă găsească pentru ca să nu iasă la iveală mai multe informații despre adevărul furtului miliardului și adevărul despre cum au furat Șor, Plahotniuc și oamenii din anturajul lor. Plătește ca să nu fie sacrificat la un moment dat Ilan Șor, ca să ia privirile de pe PD. Pentru a evita să fie sacrificat, Ilan Șor este interesat să mă caute”, a mai spus avocatul Ion Crețu.

Avocatul a precizat că avertismentele și căutările s-au intensificat mai ales după investigația cu Iurie Leancă, privind studiile în străinătate ale fiului său, finanțate de Ilan Șor din miliardul furat. „Au început mai intens să mă caute și să primesc semnale tot mai des și din partea mai multor angajați ai MAI, și din anturajul lui Ilan Șor care cunosc informația, precum că și SIS mă caută, nu doar poliția, plus bandiții lui Țuțu. Deja depinde cine primul mă va găsi. Am primit avertizări când au început să fie difuzate investigații și să fie arătate acele rulaje pe care le-am prezentat presei. Au început să mă preîntâmpine că mai bine să nu le prezint presei și să stau acolo unde stau, să stau în liniște, să nu ies în public și nimic să nu declar. Dar acum deja gata, intensiv mă caută și nu are importanță dacă mă va găsi poliția sau SIS va da informația bandiților lui Țuțu unde eu sunt și aceia deja se vor clarifica”, a adăugat Ion Crețu.

Avocatul susține că a decis să facă aceste declarații pentru a fi auzit de opinia publică, iar astfel să-și asigure într-o măsură oarecare securitatea.

Faptul că se va întâmpla ceva cu mine va fi investigat la fel, de aceleași persoane care mă caută sau care au ascuns până în prezent frauda bancară. De aceea și vreau să preîntâmpin că în cazul în care se va întâmpla ceva cu mine să nu fie crezut. Să fiu bătut, să fiu ucis, să fie precum că de un narcoman sau altă invenție a lor. Să nu fie dată crezare acestor fapte. Sunt om și e normal că mă tem, dar din această cauză și vreau să comunic public. De pildă, nu am de gând să-mi pun capăt zilelor, sunt foarte atent, dar în caz că se întâmplă ceva vreau să comunic, lumea să cunoască cine este de vină. Acesta este scopul meu, vreau să-mi asigur securitatea. Pentru că real este în pericol, mai ales având în vedere că în ultimul timp s-au intensificat avertizările. Aceste persoane nu vor să divulg numele deja pentru securitatea lor. Pentru că dacă eu acum fac public numele acestor persoane, ele până mâine sunt arestate. Șor este darnic, pentru că dacă timp de patru ani a fost ascunsă aceasta acțiune de către procurori, la moment, prin rulajele prezentate de mine, uitați-vă câte investigații s-au făcut și câte adevăruri se stabilesc. De aceea și sunt foarte incomod acestor persoane. Deoarece se află adevărul și oamenii văd tot acest adevăr. De când presa a început a analiza și a da investigații din rulaje, pe ei îi deranjează. Pentru că este evident că ei ascund frauda bancară. Este o crimă comisă contra poporului și ei o ascund”, a mai spus avocatul Ion Crețu.

Ilan Șor nu a răspuns la telefonul mobil pentru a oferi o reacție, iar purtătoarea lui de cuvânt a întrerupt apelurile telefonice. După încercări eșuate de a-i contacta pe șefii din poliție și SIS, le-am expediat solicitări de reacții prin intermediul Serviciilor de presă. Deputatul PD Constantin Țuțu a refuzat să discute cu reporterul Jurnal TV.

Ivan Ursu, fost director al Serviciului de Informații și Securitate și fost secundant al lui Ilan Șor în Consiliul de Administrație al Băncii de Economii, nu a fost de găsit pentru a-i solicita un comentariu. Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon.

Avocatul Ion Crețu a fugit din Republica Moldova pe 28 februarie 2018, când Judecătoria Criuleni a emis un mandat de arestare pe numele său. În aceeași zi, poliția l-a dat în căutare, deși instanța a aprobat o asemenea măsură abia peste două luni. În vara acestui an, Ion Crețu a fost condamnat pentru trafic de influență într-un dosar penal deschis în martie 2014. Omul susține că mandatul de arestare, căutarea și condamnarea ar avea legătură cu faptul că are la dispoziție extrasele bancare ale mai multor firme implicate în jaful secolului, iar în aceste documente se conțin informații, care îi pot deconspira pe unii dintre beneficiari. Din rulajele acestor companii poate fi reconstituită calea banilor furați din sistemul bancar moldovenesc.

Jurnal TV a examinat o parte din aceste documente oferite de Crețu și le-a prezentat în cadrul campaniei „Unde-i miliardul?”. Jurnaliștii au arătat, de exemplu, două plăți făcute de o firmă de-a lui Ilan Șor pentru studiile fiului vicepremierului Iurie Leancă și au prezentat transferuri din care rezultă bănuiala că Șor ar fi sponsorizat campania electorală a Partidului Democrat, în 2014. Jurnal TV a mai prezentat dovezi că fostul bancher de la BEM, Banca Socială și Unibank a beneficiat, contrar declarațiilor în instanță, de anumite sume din creditele frauduloase, care au dus la falimentul băncii statului și la scoaterea rezervelor din Banca Națională; că din acei bani și-a cumpărat un avion, că a cheltuit sute de mii de euro pentru vacanțe de lux în Maldive, Franța sau Grecia. Ultima deplasare a echipei Jurnal TV la Primăria Orhei, pentru a-i solicita o reacție lui Șor, a fost marcată de scandal - jurnaliștii au fost nevoiți să cheme poliția pentru că angajații lui Șor le-au blocat accesul în instituția publică.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: