image
Sursa foto: jurnal.md

Mai mulți bătrâni datornici și oameni cu dizabilități psihice, deposedați de case și duși FORȚAT la muncă în Transnistria

Mai mulți locuitori ai capitalei, printre care oameni cu dizabilități psihice, bătrâni sau cu datorii la serviciile comunale, au devenit victime ale unui grup criminal care le lua locuințele și îi duceau la muncă forțată în regiunea transnistreană.

Grupul criminal a activat în perioada 2008-2016, iar din acesta făceau parte femei și bărbați cu vârste cuprinse între 20-50 de ani. Aceștia au creat o schemă criminală prin care selectau persoane social-vulnerabile și cu dizabilități psihice din municipiul Chișinău, care aveau în proprietate bunuri imobile și care aveau datorii acumulate la serviciile comunale.

Membrii grupării criminale le promiteau victimelor un trai mai bun, promițându-le alte locuințe în sate, cu achitarea integrală a datoriilor acumulate la serviciile comunale. În realitate, victimele erau duse în regiunea transnistreană, unde erau sechestrate ani de zile, fiind impuse să muncească la câmp, fără remunerare.

Rețeaua de escroci a fost documentată timp de doi ani, iar șase membri au fost reținuți astăzi, în urma mai multor percheziții. Cei șase sunt suspectați de comiterea a 15 infracțiuni de escrocherii imobiliare în Chișinău, de trafic de ființe umane și privațiune ilegală de libertate. În urma perchezițiilor, au fost depistate și ridicate acte perfectate notarial, extrase din Registrul bunurilor imobile pe diferite bunuri imobile din Chișinău, înscrisuri ciornă, telefoane mobile și alte documente.

Prejudiciul total cauzat victimelor ar fi de peste 8 milioane de lei.

Potrivit poliției, una dintre victime este o pensionară de la care escrocii au obținut o procură, prin înșelăciune și abuz de încredere, ridicându-i pensia acesteia bătrânei.

O altă victimă, sub amenințări fizice și psihice, a fost impusă să comită o infracțiune de escrocherie imobiliară, în comun cu unii membri ai grupului criminal.

În urma investigațiilor s-a mai stabilit că membrii grupului criminal organizat, prin falsificare de documente, se prezentau la birourile notariale din Chișinău, unde, în bază de procură, înstrăinau imobilele, cauzând victimelor daune materiale în proporții deosebit de mari. După tranzacțiile de vânzare a locuințelor, membrii grupului criminal eliberau persoanele din locuințele temporare sau le plasau în instituțiile medicale psihiatrice. În rezultat, victimele rămâneau pe drumuri, ajungând oameni ai străzii.

Dacă vor fi găsiți vinovați pentru trafic de ființe umane, aceștia riscă închisoare de la 10 până la 20 de ani. Pentru privațiune ilegală de libertate, aceștia mai riscă închisoare de la 3 până la 7 ani. Pentru escrocherie riscă închisoare de la 8 până la 15 ani, iar pentru confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale false, aceștia riscă până la 5 ani de închisoare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: