image
Sursa foto: 123rf.com

„Procurorii au întârziat mult cu sechestrul pe bunurile celor implicați în furtul miliardului; Au deja alți proprietari”

Procurorii trebuie să fie responsabilizaţi pentru zădărnicirea anchetei legate de frauda bancară. Aceştia au întârziat mult în punerea sechestrului pe bunurile persoanelor implicate în furtul miliardului şi astfel bunurile unor persoane au fost vândute altor proprietari.

Acum, statului îi va fi complicat pentru că ar putea să intre în litigiu cu noii proprietari şi ar putea să aibă consecinţe de ordin financiar şi juridic. Declaraţiile au fost făcute de fostul ministru al finanţelor Veaceslav Negruţa în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV.

Potrivit lui, raportul Kroll II privind frauda bancară ar trebui să fie punctul culminant în care să se vadă nume, jurisdicţii şi alte detalii despre cei implicaţi în furtul miliardului

În opinia lui, tărăgănarea în anchetarea fraudei bancare a creat spaţiu şi timp necesar pentru ca banii să se mişte în alte părţi, să fie folosiţi şi să nu fie recuperaţi în interesul public în Republica Moldova. Veaceslav Negruţa spune că a trecut prea mult timp, iar posibilitatea de a recupera banii se reduce cu fiecare zi.

În opinia comentatorului politic Victor Ciobanu, în unele instituţii au rămas oameni care au menirea să apere făptaşii furtului miliardului. În plus, s-ar putea depista firme care au avut tangenţă cu frauda bancară, cu laundromatul rusesc, care acum s-ar putea să fie găsite cu visteria goală sau în proprietatea altor oameni, scrie IPN. „Iată ce se petrece acum. De fapt, se curăţă aceste urme şi banii se scot în alte jurisdicţii”, susţine Victor Ciobanu.

Expertul în economie Veaceslav Ioniţă spune că Republica Moldova a devenit părtaşă la mai multe scheme de spălare a banilor pentru că era vulnerabilă. Potrivit lui, atunci când în Parlament trebuia să fie votată legea care privea spălarea de bani, în 2012-2013, iniţiatorii au recunoscut că fac acest lucru doar pentru că sunt impuşi de Uniunea Europeană.

„Deci, la noi n-a existat o infrastructură, un grup intern care într-adevăr să fie îngrijorat de lupta contra spălării banilor. Noi am mers pe dimensiunea aceasta de lupta contra spălării de bani doar sub presiunea externă”, susţine Veaceslav Ioniţă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: