image
Sursa foto: jurnal.md

Ministerul Economiei impune moratoriu la controalele APCSP: „Va fi reformată total; Șeful nu poate fi demis, e în concediu”

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, acolo unde procurorii au pornit dosar pornit pe fapte de corupere pasivă, este supusă restructurării, iar până la finalizarea procesului, Ministerul Economiei a instituit moratoriu asupra controalelor la agenții economici.

Despre aceasta a anunțat, astăzi, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

„În urma mai multor plângeri din partea agenților economici, am inițiat o misiune de audit la APCSP, iar raportul de audit reflectă grave neconformități privind implementarea sistemului de control, administrarea patrimoniului public, precum și numeroase încălcări admise în procesul de efectuare a controalelor”, a declarat Sergiu Gaibu.

Ministerul Economiei a constituit o comisie disciplinară pentru a constata încălcările comise de conducerea instituției.

„Directorul instituției, domnul Iurie Eremia, pe numele căruia la fel au parvenit mai multe plângeri, nu poate fi demis deocamdată, deoarece acesta se află în concediu de îngrijire a copilului. Utilizând prevederile cadrului normativ, dumnealui a reușit să treacă dintr-un concediu în altul și să nu poată fi supus acestor verificări din partea comisiei de disciplină. În prezent, patru inspectori ai agenției sunt în arest preventiv. Pentru a stopa potențiale abuzuri în raport cu agenții economici, Ministerul Economiei a dispus un moratoriu la controalele acestei instituții până la finalizarea restructurării, reorganizării, evaluării angajaților. Va fi reformată din temelii”, a precizat acesta.

În prezent, este în proces un plan de restructurare a agenției care va fi aprobat de Guvern.

„Din păcate, în ultimii ani această instituție a fost extrem de ineficientă. În loc să intervină prompt pentru a combate orice abuz, această instituție s-a demonstrat a fi și ineficientă și coruptă. Agenția a fost folosită în ultimii ani ca instrument de stors banii din afaceri și sunt sigură că aceste informații sunt suficiente pentru condamnări. La conducerea instituției au fost persoane din anturajul lui Vladimir Plahotniuc. Așa-numiții inspectori de fapt au făcut parte dintr-o federație de sport și au fost comise mai multe abuzuri care trebuie oprite”, a menționat și premierul Natalia Gavrilița.

Amintim că cei patru funcționari din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, reținuți de CNA și procurori, sunt cercetați pentru că ar fi pus la cale o schemă de corupție, prin intermediul căreia ar fi pretins și primit sistematic bani de la agenți economici pentru a nu le îngrădi activitatea comercială.

Noutăţile partenerilor

comentarii: