image
Sursa foto: FEDERICO PARRA/AFP/Getty Images

ONU cere o anchetă internaţională în legătură cu situaţia din Venezuela

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, a calificat vineri drept lamentabilă situaţia din Venezuela, făcând apel la crearea unei comisii internaţionale de anchetă şi la o angajare sporită din partea Curţii Penale Internaţionale (CPI), relatează AFP.

''Situaţia drepturilor omului în cazul venezuelenilor este lamentabilă'', a declarat Zeid Ra'ad Al Hussein într-un comunicat, denunţând politica de represiune împotriva opozanţilor, inclusiv execuţiile extrajudiciare, detenţiile arbitrare şi tortura cu violenţe sexuale, simularea execuţiei şi cu şocuri electrice.

''Când o cutie cu pastile împotriva hipertensiunii costă mai mult decât salariul minim lunar şi laptele praf pentru copii costă salariul pe mai mult de două luni, dar a manifesta împotriva unei astfel de situaţii te poate duce la închisoare, nedreptatea extremă în legătură cu toate acestea este flagrantă'', a spus Înaltul Comisar.

Acest raport survine după publicarea unui prim raport acuzator al Înaltului Comisar în august 2017, care denunţa deja ''recurgerea generalizată şi sistematică la o forţă excesivă în timpul manifestaţiilor şi detenţia arbitrară a unor presupuşi manifestanţi şi opozanţi politici'', scrie Agerpres.

Folosirea forţei excesive, detenţiile arbitrare, torturile şi relele tratamente continuă, potrivit sursei, care subliniază că represiunea întreprinsă de către autorităţile statului a început în 2014.

Deoarece autorităţile venezuelene au refuzat accesul în ţară pentru experţi ai ONU, Zeid a însărcinat o echipă de specialişti în drepturile omului să intervieveze de la distanţă circa 150 de persoane, inclusiv victime şi familiile lor, precum şi martori, jurnalişti, avocaţi şi medici îndeosebi.

În concluzie, ''ţinând cont de amploarea şi durata încălcărilor'', raportul consideră că ''statele membre ale Consiliului drepturilor omului ar trebui să înfiinţeze o comisie de anchetă internaţională''.

Cel puţin 12.320 de persoane au fost deţinute în ţară în perioada ianuarie 2014 - aprilie 2018 şi peste 7.000 dintre ele au fost eliberate cu condiţia de a respecta un anumit număr de măsuri ce limitează libertăţile lor, subliniază raportul, utilizând elemente comunicate de către reprezentanţi ai societăţii civile. Cel puţin 570 de persoane, inclusiv 35 de copii, au fost deţinute începând din august 2017.

Preşedintele Nicolas Maduro, la putere din 2013, a fost recent reales, până în 2015, în cadrul unui scrutin puternic criticat în străinătate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: