image
Sursa foto: Agerpres

Paradisul pierdut: Tone de petrol deversate în apele largulului insulei Mauritius, după eșuarea unei nave

Autoritățile din Mauritius au declarat „stare de urgență ecologică”, după ce o navă a eșuat în largul coastelor aceste insule și mii de tone de petrol s-au deversat în apele Oceanului Indian, informează BBC.

Nava MV Wakashio, un tanc petrolier, s-a ciocnit în 25 iulie de un recif de corali din estul insulei, în apropierea rezervației Blue Bay Marine Park, unde apele „impecabil de curate” reprezintă o binecusnoscută atracție turistică pentru cei care doresc să facă plajă în acest paradis tropical, scrie libertatea.ro.

Echipajul navei eșuate a fost evacuat între timp. Nava, deținută de o companie japoneză înregistrată în Panama, deși era goală în momentul când a lovit reciful de corali, avea totuși 4.000 de tone de combustibil la bord.

Prim-ministrul din Mauritius, Pravind Jugnauth a decretat vineri stare de urgență și a cerut ajutorul Franței în această problemă, în condițiile în care autoritățile locale nu dispun de capacitatea și experiența necesară în astfel de situații.

Insula Reunion, parte integrantă a Franței, se află în apropiere de Mauritus. Ambasada franceză din Mauritius a declarat că o aeronavă militară franceză din Reunion va aduce echipament specializat pentru stoparea poluării.

Un reprezentant al Greenpeace Africa a declarat pentru CNN că „mii de specii de animale sunt în pericol din cauza poluării apelor, iar acest lucru va avea consecințe asupra economiei statului Mauritius, securității alimentare și sănătății mediului”.

Turismul reprezintă o componentă „crucială” a economiei statului Mauritius.

Noutăţile partenerilor

comentarii: