image
Sursa foto: Privesc.eu

Mihai Ghimpu se lasă de șefia PL; Dorin Chirtoacă, ales președinte al formațiunii

Mihai Ghimpu și-a depus mandatul de președinte al Partidului Liberal, fiind înlocuit la cârma formațiunii de către prim-vicepreședintele PL și nepotul său, Dorin Chirtoacă. Chirtoacă a fost ales președinte la Congresul al V-a al partidului, sâmbătă, 1 decembrie, transmite IPN.

Pentru funcția de președinte au mai fost propuși Roman Boțan, care și-a exprimat susținerea pentru Dorin Chirtoacă, și Valeriu Munteanu, care și-a retras candidatura. Mihai Ghimpu a fost ales președinte de onoare al PL.

Dorin Chirtoacă a apreciat șefia lui Mihai Ghimpu la PL, menționând că nu era să fie primar de Chișinău dacă nu insista Mihai Ghimpu. Și dacă nu era Ghimpu, Moldova n-ar fi ajuns la acea parte bună la care a ajuns azi, inclusiv la Acordul de Asociere și liberalizarea vizelor, spune noul lider al liberalilor din Republica Moldova. Potrivit lui Dorin Chirtoacă, PL este obligat să-ți păstreze identitatea până la unire și după. „Poate, trebuie să fim atenți cu toții, și în special cei de la Risipeni, ca să nu risipim voturile, iar cei de la Mândrești să aibă grijă să nu fie prea mândri că după aceea devine rudă cu trufia, iar pentru ca să câștigăm trebuie să ne unim cu toții, să fim Colonița, o singură coloniță. Adică o listă, unul sub altul”, a spun noul președinte al PL.

Mihai Ghimpu a prezentat raportul de activitate al PL pentru ultimii ani, menționând inaugurarea crucii libertății la Colonița, Caravana „PL în familia NATO și UE”, activitățile de ziua tricolorului, alegerea lui Dorin Chirtoacă în funcția de primar. PL își atribuie și meritul înmulțirii taberei unioniștilor până la 30%, spune Mihai Ghimpu. „Vă las un partid care, din cauza viziunii unioniste, nu a fost susținut de mulți cetățeni. Politica unirii este calea corectă”, a declarat Mihai Ghimpu, lansând un îndemn de luptă pentru unire, indiferent dacă va fi sau nu PL pe viitor un partid parlamentar.

Delegații congresului au votat și programul electoral pentru parlamentarele din februarie 2019. Ca obiectiv politic major PL și-a propus „oprirea expansiunii dictaturii binomului Plahotniuc-Dodon, prin participarea PL la formarea unei majorități parlamentare pro-europene, anti-oligrarhice, anti-Putin și pro-românești, pentru restabilirea democrației în Moldova”. La fel, liberalii au votat Declarația de Unire a Republicii Moldova cu România, în contextul Centenarului Marii Unirii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: