image
Sursa foto: AP

Al șaselea Summit al Parteneriatului Estic: Liderii UE și ai țărilor PaE, inclusiv RM, se reunesc astăzi la Bruxelles

Liderii UE, ai statelor membre ale UE și ai țărilor Parteneriatului estic se reunesc, astăzi, la cel de al șaselea Summit al Parteneriatului Estic la Bruxelles.

Charles Michel, președintele Consiliului European, va prezida reuniunea. Președintele Michel și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, vor reprezenta UE.

Partenerii estici prezenți la summit vor fi Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Belarusul și-a suspendat participarea la Parteneriatul estic, însă UE continuă să coopereze cu poporul din Belarus.

Summitul va reafirma și va consolida angajamentul comun de a se promova stabilitatea și cooperarea, de a se continua reformele necesare, de a se defini priorități viitoare comune și de a se mobiliza resurse în vedere abordării provocărilor majore actuale. Valorile comune și principiile fundamentale rămân piatra de temelie a politicii privind Parteneriatul estic și vor sta la baza tuturor celorlalte elemente ale viitoarei agende.

Mesajul liderilor va fi unul de încredere și de responsabilitate comună, inclusiv un angajament reciproc față de calea de urmat, aprobând prioritățile pentru cooperarea viitoare și alocând mijloacele necesare.

Reuniunea va începe la ora 16.00 și va fi urmată de o conferință de presă.

Politica privind Parteneriatul estic după 2020

Cele cinci obiective pe termen lung ale politicii privind Parteneriatul estic după 2020 pun accentul pe redresare, reziliență și reformă ca elemente constitutive esențiale ale viitoarei agende. Obiectivele pe termen lung sunt:

- dezvoltarea unor economii reziliente, durabile și integrate

- asigurarea unor instituții responsabile, a statului de drept și a securității

- dezvoltarea rezilienței în materie de mediu și climă

- realizarea unei transformări digitale reziliente

- crearea unor societăți reziliente, bazate pe egalitatea de gen, echitabile și favorabile incluziunii

Acestea sunt însoțite de un plan regional ambițios de investiții economice în valoare de 2,3 miliarde de euro (inclusiv de inițiative emblematice specifice fiecărei țări) pentru a sprijini redresarea socioeconomică în urma pandemiei de COVID-19 și pentru a consolida reziliența pe termen mai lung prin accelerarea transformării verzi și a celei digitale. Se estimează că planul va mobiliza investiții publice și private în valoare de până la 17 miliarde de euro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: