image
Sursa foto: ipn.md

Ultima oră: A murit Valeriu Muravschi, fost premier al Republicii Moldova

Valeriu Muravschi, fost premier al Republicii Moldova în anii 1991-1992, s-a stins din viață, la vârsta de 70 de ani.

Vestea despre trecerea în neființă a lui Valeriu Muravschi a fost dată de fostul deputat Vasile Șoimaru.

CU MARE DURERE-N SUFLET VĂ ANUNȚ CĂ, ASTĂZI, 8 APRILIE 2020, eu am pierdut un coleg și frate, noi am pierdut un patriot,... Posted by Vasile Soimaru on Wednesday, 8 April 2020

Valeriu Muravschi, politician și om de afaceri din Republica Moldova, a ocupat funcția de viceprim-ministru, ministru al finanțelor în cabinetul condus de Mircea Druc (1990-1991). La data de 28 mai 1991, Valeriu Muravschi a fost numit în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

Principala problemă cu care a fost confruntat Valeriu Muravschi în calitate de prim-ministru a fost soluționarea conflictului din Transnistria. La 15 martie 1992, Guvernul Republicii Moldova a făcut un apel către locuitorii din raioanele de pe malul stâng al Nistrului să respecte autoritățile de stat.

Ca urmare a neîncetării atacurilor forțelor separatiste, la 28 martie 1992, s-a declarat starea excepțională în toata Moldova, premierul Valeriu Muravschi îndemnând poporul să fie gata să-și apere țara. A doua zi, Guvernul Republicii Moldova dă un ultimatum de două zile minorității rusești din Transnistria pentru depunerea armelor, după care guvernul amenință să înceapă acțiunile ofensive asupra rebelilor.

Nefiind acceptat ultimatumul, la 1 aprilie 1992, Guvernul Republicii Moldova trimite grupuri de polițiști din Ministerul de Interne în orașul Bender, acest atac reprezentând prima acțiune de război oficială între Republica Moldova și separatiștii din Transnistria. La 21 iunie 1992, președintele Federației Ruse, Boris Elțîn amenință cu intervenția militară a Rusiei dacă luptele nu încetează.

La data de 1 iulie 1992, președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, îl desemnează pe Andrei Sangheli în funcția de prim-ministru. Desemnarea lui Andrei Sangheli ca prim-ministru a fost una dintre condițiile "Convenției Elțîn-Snegur", care prevedea formarea unui guvern de "conciliere".

Activitate politică ulterioară

În anul 1999, Valeriu Muravschi a fondat Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat din Republica Moldova, al cărui președinte a fost până la dispariția acestui partid în anul 2002.

În anul 1998 a fost ales deputat în Parlament pe lista Blocului Pentru o Moldovă Democratică și Prosperă condus de Dumitru Diacov, aflându-se, până în anul 2001, în fruntea Comisiei pentru buget și finanțe a legislativului de la Chișinău.

La 31 iulie 1999, "pentru activitate îndelungată și rodnică în organele de stat, contribuție substanțială la dezvoltarea social-economică a republicii și înalt profesionalism", i-a fost conferit Ordinul "Gloria Muncii".

Noutăţile partenerilor

comentarii: