image
Sursa foto: Jurnal.md

Europarlamentar: „Solicit Guvernului Republicii Moldova să trimită imediat la UE o listă cu necesarul de echipamente”

Guvernul Republicii Moldova trebuie să expedieze de urgență la Bruxelles o listă cu necesarul de echipamente, întrucât ajutorul de 140 de milioane de euro alocat statelor din Parteneriatul Estic va fi distribuit în funcție de necesitatea urgentă.

Precizările au fost făcute de președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, eurodeputatul PPE, Siegfried Mureșan.

„Nu se împarte nici egal la cele șase state, nu se împarte nici în funcție de ponderea populației, nici în funcție de mărimea economiei, ci banii se alocă acolo unde este nevoia cea mai mare, cea mai urgentă. De aceea solicit autorităților de la Chișinău, solicit Guvernului Republicii Moldova să trimită imediat la Uniunea Europeană necesarul de echipamente, câte teste au nevoie, câte măști de protecție, câte combinezoane, câte ventilatoare, câte echipamente medicale de alt fel, să-și trimită urgent necesarul, cât mai mult, dar cereri bine fundamentate, cereri fundamentate pe situația reală din spitalele din Republica Moldova, fiindcă la nivel european știm că Republica Moldova are nevoie de sprijin, știm că spitalele au nevoie de dotări”, a declarat Siegfried Mureșan la Europa Liberă.

„Deci, dacă vor veni cereri cu documentația aferentă, cu argumentația, cu situația reală din teritoriu vor fi finanțate. Apelul meu: trimiteți cât mai multe cereri, cât mai repede și bine fundamentate pentru a putea primi o parte cât mai mare din aceste 140 de milioane de euro”, a adăugat europarlamentarul.

Comisia Europeană a decis ieri realocarea a 140 de milioane de euro pentru nevoile urgente în legătură cu pandemia de COVID-19 statelor din Parteneriatul Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: