image
Sursa foto: anticoruptie.md

Ex-deputatul Andrei Baștovoi a fost ELIBERAT din închisoare

Fostul deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și unul dintre semnatarii Declarației de Independență, Andrei Baștovoi, a fost eliberat ieri din detenție, cu trei luni înainte de termen, scrie Anticorupție. El a fost condamnat în 2013, la nouă ani de închisoare, fiind învinuit de delapidări de fonduri în perioada în care era vicepreședinte al companiei petroliere „Ascom-Group”, dar și de comandarea unui dublu omor. Atunci denunțul a fost făcut de către omul de afaceri Anatol Stat, proprietarul companiei „Ascom-Grup”. Din start Baștovoi a pledat nevinovat și s-a declarat victima unor intrigi.

Andrei Baştovoi a cerut suspendarea executării pedepsei încă în luna ianuarie în prima instanță, doar că atunci Judecătoria Chișinău i-a respins demersul. Ulterior, avocații săi au contestat decizia în Curtea de Apel Chișinău, unde fostul deputat și-a motivat solicitarea.

„Să fiu eliberat condiționat, am dreptul, fiindcă nu am fost anterior condamnat. Toate cererile care sunt expuse în art.91, cu ultimele modificări din 2017, eu le îndeplinesc cu vârf și îndesat. Și sunt angajat, și îmi mențin relațiile, și anterior nu am fost condamnat. Și dacă vă uitați în spate, este și semnătura mea, sunt în acea declarație de independență a Republicii Moldova, adică am un trecut eu zic ireproșabil până aici”, a declarat Baștovoi.

Recursul avocaților lui Andrei Baștovoi a fost admis, iar fostul deputat a fost eliberat chiar din sala de judecată.

În același dosar cu Andrei Baștovoi a fost condamnat la opt ani de închisoare și fiul său, Valentin. Ulterior, Curtea de Apel Chişinău le-a redus pedeapsa la 7,5 şi, respectiv, 7 ani de detenţie. Dosarul Baștovoi a fost purtat din instanță în instanță peste trei ani. Amintim că soția lui Andrei Baștovoi, Svetlana Baștovoi, a decedat în ianuarie 2016, după ce s-a intoxicat cu gaz în propria casă.

Soţia lui Andrei Baştovoi a decedat în ianuarie 2016 după ce s-a intoxicat cu gaz în propria casă. Lui Andrei și Valentin Baștovoi li s-a permis să participle la funerarii, fiind păziți de escortă.

Mai mulţi lideri de opinie, au declarat că acest dosar este unul fabricat. Anterior, un grup de experţi de la Bucureşti a stabilit că organele judiciare de la Chişinău au admis mai multe omisiuni în cazul lui Andrei Baştovoi şi l-au condamnat pe cunoscutul om de afaceri, în lipsa unor probe clare. Potrivit specialiştilor de peste Prut, magistraţii moldoveni nu au permis să fie prezentate probe ce ar fi venit în apărarea lui Andrei Baştovoi şi le-au administrat numai pe cele ale acuzării.

În 2016, CEDO i-a dat câștig de cauză lui Andrei Baștovoi care a reclamat condițiile de detenție din Penitenciarul nr.13.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: