image
Sursa foto: Notre Dame

Catedrala Notre-Dame este încă în pericol de a se prăbuși după incendiul din aprilie

Catedrala Notre-Dame, salvată in extremis de la un incendiu devastator în luna aprilie, este încă în pericol de a se prăbuşi - o „urgenţă" care justifică reluarea lucrărilor de consolidare întrerupte de ameninţarea unei poluări cu plumb, a subliniat miercuri Ministerul Culturii, citat de AFP, preluat de Agerpres.

„Azi, edificiul face în continuare obiectul unui decret de pericol public din partea prefectului poliţiei, datând din 17 aprilie, iar noi căderi de pietre din bolţile naosului s-au produs foarte recent în urma episodului de caniculă”, a precizat Ministerul citat.

Lucrările de consolidare şi securizare la catedrală, care a fost aproape de a se prăbuşi în timpul incendiului devastator din 15 aprilie, au fost întrerupte pe 25 iulie din cauza riscului de contaminare cu plumb.

În timpul dezastrului, particule emise de sutele de tone de plumb din structura catedralei, în special din acoperiş şi din fleşa sa octogonală, s-au răspândit şi îi pot contamina acum pe lucrătorii de pe şantier, dar şi pe rezidenţi.

Lucrările urmează să se reia luni.

„Doar urgenţa legată de acest risc persistent de prăbuşire justifică ritmul lucrărilor începute pe 16 aprilie", a insistat Ministerul.

„Toate instituţiile statului implicate (...) au făcut din sănătatea lucrătorilor de pe acest şantier o prioritate absolută, primând asupra oricăror alte consideraţii", a explicat Ministerul, răspunzând acuzaţiilor site-ului de ştiri Mediapart şi asociaţiilor care îi acuză de neglijenţă, în special cu privire la riscul unui nivel ridicat de plumb în sânge.

„Recomandările inspectoratului de muncă au fost deja luate în considerare în mare măsură de către autoritatea contractantă şi vor continua să fie luate în considerare pe durata întregii operaţiuni de conservare şi restaurare a catedralei", a dat asigurări ministerul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: