image
Sursa foto: OMS Moldova

Stresul de după COVID-19: Prin ce trec oamenii declarați vindecați de coronavirus

La nivel mondial, două milioane de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus. Este un număr uriaș, care arată proporțiile pandemiei care a cuprins lumea de câteva luni bune. Mulți dintre cei infectați reușesc, însă, să se și vindece. Numai că nu le este ușor nici după.

Din totalul persoanelor infectate cu Covid-19 – peste două milioane la nivel mondial – majoritatea dezvoltă forme ușoare ale bolii. Alții sunt asimptomatici, iar boala are efecte devastatoare asupra celor care au afecțiuni grave preexistente. Mulți dintre aceștia mor.

Dar există și persoane care ajung la Terapie Intensivă și, după o perioadă de tratament, corpul reacționează și începe să-și revină. Nu înseamnă însă că problemele s-au încheiat.

Medicii susțin că cei care dezvoltă o formă gravă riscă să nu mai poată să respire normal un timp.

„Sunt pacienţi care se externează şi au în continuare necesitatea de oxigenoterapie, adică merg acasă cu un aparat de oxigen pe o perioadă de timp, se face o monitorizare ulterioră şi se stabileşte dacă vor rămâne pentru o perioadă lungă de timp sau dacă la un moment dat vor renunţa la această terapie cu oxigen”, spune un medic primar boli infecţioase din București, Adrian Marinescu.

De asemenea, aceste persoane sunt predispuse bolilor cardiace.

„Nu ştim dacă acesta va lăsa sechele pe termen lung dar, din experienţa cu alţi viruşi din această categorie, marea majoritate a pacienţilor care trec prin această boală se vor vindeca fără sechele, dar ar putea să rămână un procent mic din aceşti pacienţi care să aibă forme cronice de miocardită care să poată să ducă la insuficienţă cardiacă”, spune un alt specialist din România, Gabriel Tatu-Chiţoiu, medic primar cardiologie şi medicină internă la Spitalul Floreasca.

Potrivit medicilor, în perioada de convalescenţă de două-patru săptămâni de după infecţia cu COVID-19, pacienții pot resimţi o stare de astenie, pentru că organismul luptă să se refacă. Mai sunt și alte complicaţii care pot să apară.

„Cele care sunt atribuibile infecţiei virale ar fi legate de acest răspuns inflamator exagerat din partea organismului, care poate să ducă la suferinţe neurologice cu afectare de tip neurocognitiv pe termen lung”, spune și Valeriu Gheorghiţă, medic primar boli infecţioase la Spitalul Militar Central Bucureşti, citat de Mediafax.

Aceste sechele nu apar, evident, la toți pacienții. E în funcție de corpul fiecăruia și de cum răspunde acesta la tratament, dar nu sunt deloc excluse.

Noutăţile partenerilor

comentarii: