image
Sursa foto: rise.md

Cum a ajuns un apropiat al lui Plahotniuc să câștige cele mai bănoase licitații pentru curățenia în instituțiile de stat

O firmă gestionată din umbră de oameni din anturajul lui Vladimir Plahotniuc a câștigat în ultimii doi ani cele mai bănoase licitații pentru salubrizarea instituțiilor statului. Este vorba de întreprinderea Proterra Grup SRL, în spatele căreia stă omul de afaceri Iurie Luncașu, un apropiat al liderului PDM.

În 2018 Proterra Grup a semnat contracte în sumă de peste 20 de milioane de lei pentru prestarea serviciilor de curățenie în unele instituții ale statului, iar contractele pe care le-a câştigat de la începutul anului curent au depăşit suma de 26 milioane de lei, se arată într-o investigație a portalului Anticorupție. Firma a ieşit în evidenţă şi prin contestaţiile pe care le depune şi în baza cărora a reuşit să preia mai multe tendere câştigate îniţial de alte companii. Investigaţia a fost realizată în baza unei sesizări pe harta corupţiei.

Agenția Servicii Publice, clientul „de aur” al Proterra Grup

Fondată în martie 2011, întreprinderea Proterra Grup a dat lovitura în 2018, când a obţinut mai multe licitații pentru prestarea serviciilor de curățenie în instituțiile statului, câştigând 21 de milioane 692 de mii de lei. Pentru comparație, în perioada anilor 2015-2016, firma a câştigat doar puţin peste trei milioane de lei din contracte cu statul.

Cel mai bănos client al Proterra grup este Agenția Servicii Publice. În 2018, între întreprindere și instituția statutui a fost semnat un contract în sumă de 13 milioane 714 mii de lei. La licitația care s-a desfășurat în aprilie 2018 Proterra Grup a avut un singur concurent.

În 2019, relațiile dintre cele două întreprinderi, una privată și alta de stat, au luat amploare. Astfel, în luna martie curent Proterra Grup și Agenția Servicii Publice semnează două contracte pentru prestarea serviciilor de curățenie în sumă totală de 26 de milioane 452 de mii de lei. Dacă la prima licitație au participat trei agenți economici, la cea de a doua Proterra Grup nu a avut niciun concurent.

Ministerul Finanțelor și Banca Națională, printre clienții Proterra Grup

Printre clienții Proterra Grup se mai numără asociațiile teritorial-medicale din sectoarele Buiucani și Centru ale Capitalei și Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie din Chișinău. În ianuarie 2018, Proterra Grup a semnat un contract de aproape două milioane de lei cu Ministerul Finanțelor, prin care s-a obligat să presteze servicii de salubrizare pe un termen de doi ani.

În 2019, în lista de clienți ai Proterra Grup s-au mai adăugat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu un contract de 348 de mii de lei, și Banca Națională a Moldovei, cu peste un milion de lei.

Contracte obţinute în bază de contestaţii

Proterra Grup nu a câștigat din prima toate licitațiile, o bună parte din contractele cu statul fiind încheiate după de întreprinderea contesta rezultatele unor tendere unde învingători erau alte firme. Astfel, licitația din 29 ianuarie 2019 privind prestarea serviciilor de curățenie la Asociația Medical Teritorială Buiucani a fost câștigată iniţial de către SRL Euroservices Cleaning. Întreprinderea Proterra Grup a contestat rezultatele licitației la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) pe motiv că ar fi propus un preț mai mic decât firma câștigătoare. ANSC a anulat rezultatul licitației în favoarea Proterra Grup. Aceeași licitație a fost contestată și de către SRL Servicii de curățenie, care, de fapt, a depus cel mai mic preț la licitație, însă ANSC a constatat că firma respectivă „nu s-a conformat cerințelor privind documentația de atribuire”.

SRL Servicii de curățenie a câștigat și un contract de peste 11 milioane de lei pentru prestarea serviciilor de curățenie pe parcursul anului 2018 la Agenția Servicii Publice. Şi de această dată, Proterra Grup a contestat, iar ANSC a anulat contractul. Motivul invocat de către reclamant a fost că SRL Servicii de curățenie nu a adus argumente convingătoare despre experiența în domeniu.

Un alt contract pe care Proterra Grup l-a „suflat” de la SRL Servicii Curățenie a fost cel semnat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecție Sociale. Ca şi în alte cazuri, Servicii curățenie SRL a propus un preț mai mic și a câștigat licitația, iar Proterra Grup a contestat și a preluat contractul. La fel s-a întâmplat și cu contractul pentru salubrizarea căminelor studențești de la Universitatea de Medicină.

Petru Danu, directorul SRL Servicii de curățenie, ne-a declarat că cei de la Proterra Grup găsesc de fiecarea dată argumente ca să contesteze rezultatele tenderelor. „De exemplu, în cazul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale noi am câștigat licitația. Cei de la Proterra Grup au invocat că nu am semnat electronic și ne-au luat contractul. Precizez că semnătura electronică este un element nou în procedura de licitație și nu reprezintă o greșeală atât de gravă, nu este obligatorie, încât să fie anulat rezultatul licitației”, a precizat Danu.

Directorul de la Servicii de curățenie ne-a mai comunicat că este foarte dificil de concurat la licitații cu Proterra Grup: „Este normal ca în urma contractului încheiat cu statul, întreprinderea să aibă un profit de 10-15 la sută. Cei de la Proterra Grup propun adesea prețuri atât de mici, care, după calculele noastre nu acoperă nici cheltuielile, nu încă să mai aibă profit. Nu înțeleg care este sensul”.

„Suveica” lui Luncașu

Iurie Luncașu a folosit o schemă, cunoscută cu denumirea „suveică”, pentru a fonda firma care câştigă contractele ca să asigure curățenia în instituțiile statului. Astfel, SRL Proterra Grup a fost fondată în martie 2011 de către SRL Terra Grup & CO, care la rândul său, a fost fondată tot în 2011, doar că în luna septembrie. Pe site-ul oficial al întreprinderii este scris „Compania Terra Group este unul dintre liderii din Republica Moldova în domeniul serviciilor de curăţenie”, are semnate contracte cu peste 30 de agenți economici, printre care cu companii strategice cum ar fi: Aeroportul Internaţional din Chişinău, BC Moldindconbank, BC Moldova - Agroindbank, BC Victoriabank , Moldtelecom SA, Moldova-Gaz şi METRO Cash & Carry Moldova.

Pe portalul Agenției Achiziții Publice nu există informații că SRL Terra Grup & CO ar avea încheiate contracte cu statul. Până în martie 2016, în calitate de fondator a figurat cetățeanul Andrei Burlacu, după care, în 2016, întreprinderea este preluată de Acvilin Grup. Ultima companie a fost fondată în 1996 de către Oleg Bacalov și Iurie Luncașu, iar în 2016 cei doi i-au înregistrat în calitate de fondatori pe membrii familiilor lor.

Compania Terra Grup & Co este unul dintre liderii din Republica Moldova în domeniul serviciilor de curăţenie.

Nadejda Rusu, directoare tehnică în cadrul companiei Proterra Grup, a declarat că întreprinderea pe care o reprezintă nu este lideră pe piața serviciilor de salubrizare și nici pe aproape nu câștigă cele mai multe contracte cu statul. „Noi nu participăm la toate licitațiile, doar la acelea în care suntem încrezuți că vom face față. Nu suntem noi marii câştigători, sunt alții. Se fac niște jocuri, concurenții noștri fie că propun prețuri exagerat de mari sau exagerat de mici. Noi propunem prețuri reale”, ne-a declarat reprezentanta Terra Grup & Co SRL.

Cine este Iurie Luncașu

Iurie Luncașu este fondator la mai multe companii: Denir Lux, GB&CO, Primrof Construct sau Acvilin Grup, cu afaceri în domeniul construcţiilor sau ţigărilor. Presa a scris că în perioada guvernării comuniste acesta era printre apropiații lui Vladimir Voronin. După schimbare guvernării, Iurie Luncașu ar face parte din anturajul lui Vladimir Plahotniuc. În 2012, Iurie Luncașu a fost surprins însoțindu-l pe Vladimir Plahotniuc la vila acestuia din Franța.

Numele lui Iurie Luncașu figurează și în tranzacția de peste 154 de milioane de lei, prin care o firmă cipriotă a procurat clădirile din perimetrul străzilor Timiș și Bujorilor din Chișinău, imobile atribuite lui Plahotniuc.

Presa a mai scris că Iurie Luncașu ar fi în relații de rudenie cu Plahotniuc. Totodată, Luncașu se numără și printre susținătorii lui Ilan Șor, condamnat de prima instanță la şapte ani cu executare pentru furtul din sistemul bancar.

Ce spun experții

Olesea Stamate, președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, consideră că Agenția Servicii Publice a aranjat astfel licitația încât să fie câștigată de Proterra Grup SRL. „Am urmărit această licitație și am observat că ceva nu este în regulă. La prima vedere pare a fi corect din punct de vedere tehnic. Dar cifra de afaceri impusă de către autoritatea contractantă a scos Proterra Grup în afara concurenței. Agenția Servicii Publice care are subdiviziuni în toate raioanele trebuia să divizeze această licitație pe loturi și să facă posibilă participarea la licitație a mai multor agenți economici. Dar felul cum a fost organizată licitația a exclus orice șansă pentru ceilalți concurenți”, a argumentat experta.

Ianina Spinei, expertă în cadrul Transparency International – Moldova, susține că licitațiile aranjate au devenit un fenomen pentru Republica Moldova. „În ultimii ani s-a aprofundat o practică ca cele mai profitabile licitații cu instituțiile statului să fie câștigate de firme controlate de funcționari publici de rang înalt, de persoane din anturajul lor sau de persoane apropiate partidului care a fost până nu demult la guvernare. Au fost create diferite scheme în acest scop. Chiar și în cazul licitațiilor electonice au fost implementate scheme. Astfel au fost trucate cele mai bănoase licitații, fiind încălcată grosolan legislația”, a declarat experta.

Ianina Spinei a transmis un mesaj către noua guvernare ca să ia atitudine față de practica vicioasă din domeniul licitațiilor publice: „Sper ca noua guvernare, dacă nu va reuși să combată definitiv, cel puțin să dimiuneze practica nocivă din domeniul licitațiilor publice”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: