image
Sursa foto: privesc.eu

ONG-urile de media condamnă abuzurile față de jurnaliști de la mitingul PD: „Solicităm explicații publice de la Plahotniuc”

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă împiedicarea intenționată a activității jurnaliștilor de la mai multe instituții de presă în reflectarea mitingului Partidului Democrat organizat în PMAN.

„Subliniem că legea prevede pedeapsă penală pentru împiedicarea în mod intenționat a activității mass-media. Jurnaliștii au dreptul să participe la manifestații publice, să filmeze, să fotografieze, să obțină și să difuzeze informații. La fel, și cetățenii au dreptul de a primi informații prin intermediul mass-media. ONG-urile de media consideră inacceptabil un asemenea comportament arbitrar al reprezentanților organelor de drept, precum și a trupelor de carabinieri, față de jurnaliști și reamintesc că reportajul pe teren este o parte indispensabilă a muncii oricărui reporter”, se menţionează în declaraţia lansată de ONG-urile de media.

În context, Procuratura Generală este îndemnată să se autosesizeze pe marginea acestor cazuri de abuz și să tragă la răspundere persoanele care au încălcat legea și au îngrădit drepturile jurnaliștilor.

Totodată, organizațiile neguvernamentale de media au făcut un apel către partidele politice şi premierului Filip: „Facem apel către partidele politice să nu se eschiveze de la datoria de a respecta drepturile reprezentanților mass-media la evenimentele pe care le organizează. Ne adresăm către prim-ministrul Pavel Filip ca să se autosesizeze în acest caz și să explice public cum vede Guvernul aceste situații de intimidare și agresare a jurnaliștilor. De asemenea, solicităm liderului partidului de guvernământ să ofere explicații publice în legătură cu comportamentul agresiv al organelor de drept la evenimentele organizate de formațiunea pe care o conduce”.

„Libertatea presei este unul dintre pilonii statului de drept și o garanție a proceselor și instituțiilor democratice. Asemenea abuzuri și restricții la adresa jurnaliștilor care își fac meseria este în contradicție cu legislația națională și internațională referitor la libertatea presei. Or, conform legislației Republicii Moldova, statul garantează apărarea onoarei și demnității jurnalistului și îi ocrotește sănătatea și bunurile”, se mai arată în declaraţie.

Declaraţia a fost semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice

Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul „Acces-Info” şi RISE Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: