image
Sursa foto: Jurnal.md

Bugetul pentru 2020, rectificat: DEFICIT URIAȘ de 16 miliarde de lei; „Nici în cel mai sumbru scenariu nu ne-am fi imaginat”

Guvernul a operat astăzi rectificări la bugetul de stat pentru 2020, stabilind un buget uriaș de 16 miliarde de lei. Modificările au fost făcute în contextul impactului pandemiei COVID-19 asupra economiei naționale și a necesităților sistemului medical.

„Este un proiect de modificare fără precedent. Nici în cel mai sumbru scenariu nu puteam să ne imaginăm că vom avea un deficit de 7,5%. Este o situație excepțională. Este necesar să sporim cheltuielile pentru a salva economia. Trebuie să ne asumăm această responsabilitate. Asta nu înseamnă că țara intră în incapacitate de plată”, a comentat premierul Ion Chicu.

Șeful Guvernului a precizat că deficitul va fi acoperit din surse externe.

„Remarc două împrumuturi, unul de la FMI - mai mult de 4 miliarde de lei, și împrumutul suveran oferit de Rusia, tot de 4 miliarde de lei”, a adăugat Chicu.

Referindu-se la scăderea PIB-ului prognozată pentru acest an de 3%, Ion Chicu a menționat că aceasta ar putea fi și mai mare.

„Este dificil de prognozat ce va fi până la sfârșitul anului. Trebuie să păstrăm disciplina financiară, să asigurăm veniturile la buget și să asigurăm cheltuielile”, a mai spus șeful Guvernului.

Proiectul urmează să fie supus dezbaterilor în plenul Parlamentului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: