image
Sursa foto: privesc.eu

Maia Sandu, primele acțiuni după preluarea mandatului; Asigurarea RM cu vaccin anti-Covid în timp restrâns - o prioritate

O politică externă benefică și pozitivă pentru a scoate RM din izolare internațională, un buget pentru 2021 cu suficiente resurse pentru sistemul medical și economic, dar și acțiuni ferme pentru combaterea corupției. Sunt cele trei priorități pentru perioada imediat următoare, anunțate astăzi de președintele ales al Republicii Moldova.

Totodată, Maia Sandu a menționat că, în cadrul proiectelor de cooperare cu UE și România, va pune în discuție asigurarea Republicii Moldova cu vaccin anti-Covid într-un termen cât mai restrâns posibil.

„În aceste zile ne confrunăm cu foarte multe probleme. Situația este urâtă, proastă în cam toate domeniile. Ne afăm într-o criză sanitară și economică foarte mare. Țara a fost izolată pe plan internațional din cauza iresponsabilității autorităților. Oamenii au fost privați de ajutoare, iar între timp fărădelegile continuă. Nu vom putea rezolva toate aceste probleme într-o zi, printr-o minune. Dar putem și trebuie să întreprindem acțiuni zi de zi, astfel ca oamenii să simtă îmbunătățirea situației”, a declarat Maia Sandu.

La capitolul politică externă, Maia Sandu a menționat că deja a început să refacă relațiile cu România și Ucraina. În perioada imediat următoare președintele României, Klaus Iohannis, va efectua o vizită la Chișinău. Totodată, Maia Sandu va avea o întâlnire cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski.

„Deja în mai puțin de două săptămâni am scos politica externă din comă. Am început să refacem relațiile cu România și Ucraina. Am primit mesaje de susține din Rusia, SUA, China, etc. Această deschidere ne oferă oportunități pe plan internațional. Vreau să transformăm Moldova în stat european. Voi depune toate eforturile pentru ca RM să aibă relații bune, pragmatice, bazate pe respect reciproc atât în Vest, cât și în Est”, a adăugat Maia Sandu.

Președintele ales al RM a adăugat că, în perioada imediat următoare, pe plan internațional se va concetra pentru obținerea ajutorului pentru criza sanitară.pentru depășirea crizei sanitare și a crizei economice.

„Voi solicita ajutor sub formă de donații de echipamente, ventilatoare, aparate radiografice digitale mobile, tomografe, precum și medicamentele care lipsesc, în special pentru secțiile de reanimare, teste, echipamente de protecție și alte consumabile.

Totodată, în cadrul proiectelor de cooperare cu UE și România, Maia Sandu va pune în discuție asigurarea Republicii Moldova cu vaccin anti-Covid într-un termen cât mai restrâns posibil

În același context, președintele ales al RM a cerut autorităților să ofere gratuitate absolută tratamentului la domiciliu pentru pacienții cu infecție Covid-19 din contul asigurărilor medicale obligatorii de sănătate, dar și să organizeze cât mai urgent punerea în circuit pentru tratatea cazurilor de Covid cele 240 de paturi din Spitalul de la Vorniceni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: