image
Sursa foto: jurnal.md

Roman Iagupov, despre titlul oferit de Dodon: Omul dacă are har și îl desăvârșește, deja este un artist al poporului

Fiecare artist, om de artă, actor, muzician, sculptor, actor, are un har pe care dacă și-l desăvârșește zilnic și aduce bucurii în casele oamenilor, deja este un artist al poporului. Titlul de Artist al poporului fără recunoștința publicului nu valorează nimic. Opinia aparține lui Roman Iagupov, solistul trupei „Zdob și Zdub”, și a fost relevată în cadrul emisiunii de cultură și divertisment „Vânturile, valurile” de la JurnalTV.

Amintim că solistul trupei „Zdob și Zdub” a obținut titlul de Artist al Poporului la finele lunii august, cu ocazia Zilei Independenței.

Roman Iagupov a lansat atunci un mesaj video în care menționa că trupa Zdob și Zdub activează nu pentru titluri, ci pentru a aduce în primul rând bucurii și emoții pozitive în casele oamenilor. Totodată el a ținut să atragă atenția autorităților la problemele oamenilor de cultură.

„Multe domenii economice au suferit din cauza pandemiei, dar sfera artei a rămas ultima în lista priorităților statului. Deja de șase luni, profesioniștii independenți din industria culturii care sunt plătitori de impozite, nu pot activa și nu au susținerea din partea Guvernului. Sper ca prin eforturi comune cu Ministerul Culturii sau alte organizații de stat să putem schimba situația spre bine. Noi avem idei concrete pentru aceasta”, a declarat atunci Roman Iagupov.

Întrebat de moderatorul emisiunii Val Butnaru, cât de mult influențează titluri ca cel de „Artist al Poporului” viața unui muzician, solistul trupei Zdob și Zdub a declarat că fiecare artist, om de artă are un har și dacă și-l desăvârșește zilnic, deja este un artist al poporului.

„Eu am primit un telefon de la Președinție și cineva m-a invitat acolo. Nu am muncit de unul singur timp de 25 de ani, ci împreună cu întreaga echipă. Datorită ei am ajuns muzician și solist. Am discutat cu echipa, au fost idei împărțite. Până la urmă am decis să lansăm un mesaj cu atitudinea noastră, că noi trebuie să aducem bucurii oamenilor prin talent, iar politicienii să rămână în serviciul poporului și să ajute inclusiv oamenii de cultură. Când a apărut Covid-ul noi, artiștii, ne-am pierdu. Până atunci mai mereu eram pe drumuri, aveam turnee, concerte, acum suntem dezorientați. Dragostea oamenilor, a publicului e cea care ne susține și care cu adevărat contează pentru noi”, a spus Iagupov.

„Trebuie să ai un popor, ca să fii Artist al Poporului”, i-a dat dreptate Val Butnaru.

Profesoara Mariana Jitari a relevat că spre deosebire de alte domenii, cultura se produce greu.

„Dacă am încerca mâine să investim întreg bugetul RM în drumuri, am repara drumurile. Dar dacă am lua două bugete, al RM și al Ucrainei și le-am investi în cultură, acest fapt încă nu înseamnă că vom avea deja cultura pe care ne-o dorim. Cultura are nevoie de timp. Poporul nostru a ieșit dintr-o mare criză, anii de regim. Ne-am simțit dezgoliți și am încercat să umplem golurile cu tot ce găsim în jurul nostru, nu neapărat lucruri valoroase. Cultura se produce greu și se asimilează greu. Ne trebuie nu doar fonduri, care desigur sunt necesare, dar ne trebuie si timp, si răbdare, un fel de efort comun ca să educăm și producătorul de cultură și consumatorul”, a menționat Mariana Jitari

La rândul său, jurnalistul și scriitorul Igor Guzun a menționat că dacă un izvor nu este îngrijit, dacă aruncăm acolo, cum deseori se întâmplă, gunoiul, izvorul își retrage apele. Exact așa se întâmplă și în cultură, dacă nu sunt susținuți artiștii, oamenii talentați, ea nu supraviețuiește, iar societatea este condamnată, locul culturii îl ia incultura.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: