image
Sursa foto: jurnal.md

Se cere convocarea ședinței extraordinare a Parlamentului; Platforma DA a demarat colectarea semnăturilor deputaților

Fracțiunea Platforma DA solicită inițierea procedurii de organizare de urgență a ședinței extraordinare a Parlamentului, în cadrul căreia să fie discutate problemele grave cu care se confruntă antreprenorii din agricultură.

Formațiunea a demarat procesul colectării celor 34 de semnături ale deputaților necesare pentru a legitima cererea de convocare a ședinței.

Platforma DA propune ca premierul Ion Chicu și ministrul Agriculturii, Ion Perju, să fie audiați în plenul Parlamentului.

Deputații cer introducerea stării de urgență în mai multe raioane ale țării în legătură cu calamitățile naturale, majorarea semnificativă a subvențiilor și introducerea facilităților fiscale pentru agricultorii afectați.

„Considerăm că există posibilitatea obiectivă de a identifica chiar în august 500 de milioane de lei pentru compensarea pierderilor agricultorilor la cerealele de prima grupă și plantațiile multianuale deteriorate de grindină. În septembrie vom găsi resurse și pentru compensarea prejudiciului la culturile de primăvară. Este imperios necesar să declarăm starea de urgență în localitățile afectate de calamități și să permitem fermierilor reeșalonarea datoriilor față de creditorii privați. Totodată, ar fi oportun să fie introdusă vacanța fiscală pe o perioadă minimă de un an pentru producătorii agricoli care au avut de suportat pierderi”, a comentat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

Totodată, pe agenda eventualei ședințe extraordinare a Parlamentului este propusă examinarea unui proiect de lege care referă la mecanismul de declarare a situației de forță majoră de către Camera de comerț și industrie a RM.

„Suntem gata să discutăm proiectul ordinii de zi cu alți deputați și vom accepta orice alte proiecte elaborate în beneficiul categoriilor de persoane afectate de criza generalizată din Republica Moldova, cu condiția ca inițiativele respective să fie realiste, lipsite de populism și fără intenții imorale de a obține dividende politice electorale gratuite”, a mai spus Slusari.

Precizăm că și fracțiunea PAS și Grupul Pro-Moldova au cerut convocarea ședinței extraordinare a Parlamentului, în care să fie discutată situația dezastruoasă din agricultură.

Noutăţile partenerilor

comentarii: