image
Sursa foto: jurnal.md

Igor Grosu, despre gazul procurat din Polonia: „Sunt niște mișcări provizorii; Facem lucru acesta de voie și de nevoie”

Președintele Parlamentului Igor Grosu susține că în cadrul negocierilor cu Gazprom Republica Moldova vrea separarea procesului de negociere, de cel al datoriilor pe care le are Moldova.

„Noi vrem să mergem cu un audit să vedem real de unde s-au format aceste datorii. Separăm procesul de negociere de datoriile pe care le avem”, a spus Igor Grosu la emisiunea „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Speakerul Parlamentului a făcut și câteva precizări referitor la procesul de achiziționare a gazului din Polonia.

„Noi n-am fi cumpărat gaze din alte părți dacă Gazprom ne livra cantitățile pe care noi le avem nevoie. De aceea noi trebuia să compensăm, deoarece presiunea a scăzut. De aici a apărut necesitatea. Noi am recurs la procedura de procurare, așa cum nimeni nu s-a gândit la asta timp de 30 de ani. Noi am învățat din mers, am ascultat și de expertiza care a parvenit. Așa s-a ajuns la Energocom. Sunt niște mișcări provizorii, cantități foarte mici pentru a menține presiunea în sistem. Facem lucru acesta de voie și de nevoie. Acum continuă discuțiile la Sankt Petesburg. Ne dorim o fidenalitate, suntem un cumpărător fidel al Gazpromului”, a conchis Igor Grosu.

Întrebat dacă Gazprom șantajează RM, așa cum susțin unii experți economici, Igor Grosu a spus: „Eu cred că prețurile aveau să sară indiferent de cine este la putere”.

Amintim că Guvernul Republicii Moldova a semnat pe data de 25 octombrie un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG.

Noutăţile partenerilor

comentarii: