image
Sursa foto: usmf.md

Scandalul de la Spitalul Republican: Directorul instituției spune că e ținta unei răzbunări

După ce săptămâna trecută pe adresa instituțiilor de presă a parvenit o scrisoare cu acuzații în adresa șefului Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, privind managementul defectuos al instituției și legătura apropiată dintre acesta și fostul șef PD, Vladimir Plahotniuc, directorul spitalului, Anatol Ciubotaru, a venit cu replica.

Acesta respinge toate acuzațiile, despre Plahotniuc spune că a pășit o singură dată pragul Spitalul Republican timp de 5 ani de când Ciubotaru e director, iar despre scrisoare spune că este o răzbunare din partea unor medici cărora le-au fost constatate multiple abateri în activitatea profesională, prin încălcări grosolane a disciplinei de muncă, atitudine iresponsabilă față de sănătatea bolnavilor și nerespectarea protocoalelor medicale.

„Scrisoarea anonimă mă acuză că aș fi avut o relație apropiată cu numitul Vladimir Plahotniuc, că aș distruge spitalul și că zeci de medici ar fi fost determinați să se concedieze din cauza mea și a relației cu persoana dată. Toate aceste afirmații sunt false. Anonimatul din februarie 2020 camuflează mai degrabă intențiile meschine ale autorilor respectivei scrisori decât o pretinsă frică față de Plahotniuc, care din iunie 2019 a evadat din RM. De când activez în calitate de director al instituției, persoana respectivă a pășit o singură dată pragul IMSPSCR „T. Moșneaga”. De altfel, la cel mai mare spital clinic din țară au mai fost mulți alți politicieni din toate partidele, guvernările și opozițiile, parlamentare și extraparlamentare, atât pentru tratament, cât și pentru întâlniri cu cel mai numeros colectiv de lucrători medicali din țară”, se spune în declarația directorului Spitalului Republican.

„Dacă ar fi fost adevărat că aș fi distrus spitalul în care activez ca director de 5 ani, iar ca medic chirurg de 45 de ani, probabil că nu aș fi învrednicit, alături de colegii mei, de cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii”. Să fi deteriorat acest spital prin managementul pe care-l exercit, probabil că acest spital nu ar fi instituția medicală cel mai mult râvnită de către pacienții din întreaga țară”, mai spune Anatol Ciubotaru.

Totodată, directorul spitalul neagă că ar fi pus presiune pe medici ca să-și dea demisia.

„Într-o instituție în care activează peste 1700 de angajați există o anumită fluctuație de cadre, inclusiv medici care, spre regret, aleg să părăsească țara, la fel ca mii de cetățeni din diverse alte domenii, pentru ca să se angajeze peste hotare. După apariția scrisorii anonime și calomnioase la adresa mea, mai mulți foști angajați ai spitalului, vizați în lista celor care, potrivit autorilor anonimi ai scrisorii, ar fi plecat din spital și din țară din cauza mea, m-au contactat, inclusiv au transmis scrisori semnate în adresa diverselor instituții, unii dintre aceștia mi-au transmis copiile și mie, cu scop de susținere și revoltă comună pentru calomniile aduse în adresa mea. În toate aceste adresări se menționează că numele le-a fost utilizat în context greșit, abuziv, în lipsa acordului lor în acest sens”, afirmă Ciubotaru, care a dat publicității și scrisorile medicilor la care s-a referit.

Cât despre autorii scrisorii împotriva sa, Anatol Ciubotaru spune că știe cine sunt aceștia. „Pot spune doar că motivele lor sunt strict legate de dorința de răzbunare personală și de faptul că anterior le-au fost constatate multiple abateri în activitate aprofesională, prin încălcări grosolane a disciplinei de muncă, atârnare iresponsabilă față de sănătatea bolnavilor, nerespectarea protocoalelor medicale. Astfel de persoane nu vor fi tolerate într-un colectiv de medici de cea mai înaltă probă profesională și morală din țară, fața cărora a fost pătată de autorii scrisorii anonime”, conchide directorul Spitalului Republican.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: