image
Sursa foto: Jurnal.md

Andrian Candu, întrebat dacă se simte vinovat de expulzarea celor 7 profesori turci: „Nu are rost; Subiectul este epuizat”

Andrian Candu, liderul Pro Moldova, invitat în această seară la „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, a declarat că se bucură de faptul că unul din cei 7 profesori turci, expulzați în toamna anului 2018 ilegal din RM, a fost eliberat din detenție.

„Sigur că da, oricine care-și recapată libertatea, e numai de lăudat și încurajat”, a spus Candu.

De cealaltă parte, în momentul în care Andrian Candu a fost întrebat de moderatorul emisiunii dacă se simte cumva vinovat de expulzarea celor 7 profesori turci, pe timpul guvernării Partidului Democrat, Candu a evitat să răspundă, încercând să plaseze discuția în zona lui de confort.

„Este un subiect epuizat. Nu are rost să discutăm, acum cetățenii se confruntă cu alte probleme, nu vă mai referiți atâta la trecut. (...)Astăzi această guvernare distruge sute de mii de oameni. Cea mai mare problemă astăzi este că dvs încercați să faceți niște titluri de știri cu evenimte care s-au întâmplat acum câțiva ani”, a enunțat agitat Candu.

Precizăm că Huseyin Bayraktar, unul dintre cei șapte profesori turci extrădați ilegal din Republica Moldova în 2018, a fost eliberat. Anunțul a fost făcut de directorul filialei „Orizont” din Durlești, Hasan Baris.

Cei șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost reținuți în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 și transportați la Aeroportul Internațional Chișinău, acolo unde îi aștepta un avion, plătit de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), pentru a-i duce în țara lor de origine, Turcia. SIS declara atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, condusă de clericul Fethullah Gülen, aflat de mai mulți ani în auto-exil în SUA, din cauza relației sale tensionate cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.

Doi dintre cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, trimiși forțat în Turcia, erau profesori, iar ceilalți cinci dețineau funcții administrative în cadrul instituției de învățământ. Majoritatea dintre aceștia au familii în R. Moldova și copii care dețin cetățenia R. Moldova, iar o parte dintre ei locuiau aici de peste 20 de ani.

Amintim că, la 11 iunie 2019, CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25.000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate şi care s-au adresat la CEDO, suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral în valoare de 125.000 de euro.

Emisiunea poate fi urmărită integral aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: