image
Sursa foto: jurnal.md

„Nu-și vede rostul fără halatul de Președinte și beciul de la Condrița”; Slusari și Munteanu, despre anunțurile lui Dodon

Slusari: „Omul ăsta nu-și vede rostul în viață fără halatul de Președinte și beciul de la Condrița.”

Într-un scurt briefing, Igor Dodon, a anunțat că va dubla salariile pentru medici în 2020 și pune în sarcina Guvernului Chicu achitarea unui ajutor unic de 700 lei pentru pensionarii cu venituri sub 3000 de lei. Deputații Platformei DA Igor Munteanu și Alexandru Slusari susțin că anunțurile făcute astăzi de către președinte nu sunt decât acțiuni electorale.

Parlamentul a fixat un deficit al BPN de 16,2 miliarde de lei. Ne așteptăm ca în august 2020 acest deficit să depășescă 20 de miliarde. Sursele externe de împrumut și credite refuză să ajungă la actualul guvern - un blazon al deciziilor proaste și inculturii. Creditul rusesc a picat pentru că a fost scris prost și comporta riscuri prea mari pentru RM. Platforma DA a cerut guvernului să optimizeze cheltuielile sectorului public cu 2,3 miliarde de lei la rectificare și întărirea încasărilor în bugetul public.

La ultima ședință a Parlamentului, Guvernul a avizat negativ proiectul lege care viza majorarea îndemnizațiilor lunare pentru veteranii de război de la 300-500 de lei, motivând că RM trece la măsuri de austeritate. Asta ar fi cca 400 de milioane de lei. Am propus la rectificare să oferim tuturor pensionarilor un ajutor de stat pentru perioada pandemiei de 1000 de lei, însă nici pentru asta guvernul nu a găsit bani. Dacă adăugăm dublarea salariilor personalului medical cerută de Dodon ar însemna încă 600 de milioane de lei, total 1 miliard de lei. Actualul guvern nu poate ieși din austeritate din cauza epidemiei, ceea ce înseamnă că anunțurile lui Dodon reprezintă acțiuni electorale. Dodon nu are nicio competență de a substitui guvernul, nici la acordarea de asistență ori dublări de salarii, și nici la politici economice, fără de care nu există buget. De fapt, Dodon repetă la indigo situația din 2009 a lui Voronin, care a încercat să ofere dublări și triplări de salarii, luate pur și simplu din ”aer”, pentru că oricum, vorba poetului ”voina vsio spishet”,” punctează Munteanu.

La fel, deputatul menționează că Platforma DA a cerut Guvernului să renunțe la proiecte ideologice (Memorial), la achiziții și servicii nepotrivite pe timp de pandemie. Ca răspuns, PSRM-PD au blocat solidar toate propunerile opoziției, cu excepția îndemnizațiilor unice către deținătorii de patente. Demisia imediată a Guvernului Chicu și înlocuirea lui cu un guvern capabil și eficient, votat de urgență în Parlamentul RM, ar fi o soluție, susține Igor Munteanu.

Slusari: „Declarația de azi a lui Dodon a fost exclusiv electorală, incoerentă, iresponsabilă și mincinoasă”

Alexandru Slusari menționează că guvernarea Dodon „a pierdut ultimul gram de responsabilitate” pentru situația din republică.

Cu orice preț, cu orice minciună și cu orice risipă de bani publici Igor Nicolaevici luptă pentru cel de-al doilea mandat. Omul ăsta nu-și vede rostul în viață fără halatul de Președinte și beciul de la Condrița. Încă ieri el vorbea despre alegeri anticipate prezidențiale concomitente cu cele parlamentare. Iar azi deja promite de toate pentru toți în numele guvernului Chicu.

Declarația de azi a lui Dodon a fost exclusiv electorală, incoerentă, iresponsabilă și mincinoasă. Probabil nici el mai mult nu crede că Guvernul lui va rămâne prea mult timp. Și dacă va fi demis cabinetul miniștrilor Chicu în foarte scurt timp, președintele o să încerce să dea vina pe cineva, care nu i-a permis să realizeze unele inițiative sociale. Cu certitudine, în toata strategia politică a lui Dodon nu este loc pentru interesele Moldovei și ale cetățenilor”, punctează Susari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: