image
Sursa foto: jurnal.md

Ion Chicu insistă pe aprobarea proiectul care prevede plafonarea taxelor locale

Guvernul va remite în Parlament proiectul care prevede plafonarea taxelor locale.

„Orice speculație politică ieftină la acest capitol e scumpă (pentru economie și investitori). Atragerea investitorilor pe cele18 platforme industriale din raioane, dar și în celelalte localități ale țării, nu este posibilă fără o previzibilitate clară în materie de taxe si impozite”, a scris premierul Ion Chicu, într-o postare pe Facebook.

Ion Chicu a amintit că primarii sunt plătiți de impozitele și taxele achitate de semnatarii Declarației comunității de afaceri (care susțin plafonarea taxelor locale) și i-a îndemnat pe edili să revină la muncă în interesul oamenilor care i-au ales.

Amintim că ieri, 27 noiembrie Congresul Autorităților Locale din Moldova a organizat o acțiune de protest în fața clădirii Ministerului Finanțelor la care participă primari și consilieri locali nemulțumiți de decizia Guvernului de a plafona taxele locale.

În același timp, mai multe asociații de afaceri au semnat o Declarație publică în susținerea inițiativei Ministerului Finanțelor de a plafona taxele locale, care, în opinia lor, are drept scop asigurarea previzibilității și predictibilității activității de întreprinzător. În declarație se menționează că autonomia locală este unul din principiile de bază ale administrației publice locale, fiind garantată atât de legislația națională, cât și de cea internațională.

Semnatarii declarației spun că pe alocuri taxele sunt exagerate și ele trebuie micșorate. Antreprenorii susțin inițiativa a plafona taxele locale pentru trei ani, cu indexarea anuală a acestora, în baza indicilor inflației.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: