image
Sursa foto: economica.net

Toate focarele de pestă porcină din ţară au fost eradicate

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că au fost ridicate restricțiile pentru ultimele trei focare de pestă porcină stabilite în localitățile Paicu și Zârnești, din raionul Cahul. Astfel, la moment au fost închise toate focarele de pestă porcină africană înregistrate la porcii domestici în republică.

ANSA anunță că la moment continuă să se afle sub monitorizare cele 14 focare de PPA la mistreți înregistrate anterior (anii 2017- 2018), care conform actelor normative în vigoare se monitorizează timp de 24 de luni.

Acestea sunt localizate în raioanele Rezina, Orhei, Cimișlia, Cahul și Ștefan Vodă.

Autoritățile nunță că riscul izbucnirii unui nou focar este destul de persistent având în vedere că în țările vecine apar noi și noi focare de PPA, dar și a circulației virusul PPA în populațiile de mistreți.

Un fapt îmbucurător este și starea de sănătate a mistreților, argumentată prin testele de laborator. De la deschiderea sezonului de vânătoare, din cei 106 mistreți recoltați la partidele de vânătoare și supuși testărilor în scopul detecției virusului PPA, toți sunt negativi.

Reamintim că în republică, pe parcursul anului 2018, au fost înregistrate 37 de focare, dintre care 27 la porcii domestici întreținuți în gospodăriile casnice și au fost nimiciți 578 de porci.

În țările vecine situația este mult mai gravă. În Ucraina până la moment sunt înregistrate peste 140 de focare, iar în România peste 1124 de focare și 361.719 porci eliminați.

Costurile generate de gestionarea focarelor de PPA este determinată de complexitatea focarului și sunt estimate în medie la peste un milion de lei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: