image
Sursa foto: apnews.com

Crima care ar putea duce la căderea unui guvern: Cine a ucis-o, de fapt, pe jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia

Cazul crimei a cărei victimă a fost o jurnalistă din Malta, faptă înregistrată în urmă cu doi ani, exercită o presiune fără precedent asupra guvernului Maltei.

Daphne Caruana Galizia a investigat cazuri de corupție care ar fi vizat personaje importante din politică, înainte de a fi ucisă cu o mașină-capcană, în apropiere de casa ei, în octombrie 2017.

Trei persoane sunt în așteptarea procesului pentru uciderea ei, dar ancheta poliției se concentrează acum asupra persoanei care a ordonat crima, precum și a motivului pe care l-a avut această persoană, potrivit BBC.

Un presupus intermediar ar fi primit deja imunitate în schimbul mărturiei, iar acum un om de afaceri important a solicitat clemență după ce l-a implicat în anchetă pe omul de încredere al premierului.

Povestea a început cu un atac mortal, dar doi ani mai târziu a dus la presiuni asupra premierului, în timp ce protestatarii ies în stradă.

Daphne Caruana Galizia, care a murit la 53 de ani, a fost una din cele mai importante jurnaliste din Malta, extrem de vizibilă și fără teamă.

Ea a condus un blog popular, Running Commentary, care a investigat acte de corupție și alte infracțiuni penale care ar fi ajuns la cele mai înalte niveluri de guvernare. Cei care au comandat atacul cu bombă au vrut să-i închidă definitiv gura, a spus sora ei, Corinne Vella.

Înainte de a muri, ea investiga dezvăluiri Panama Papers. Potrivit documentelor scoase la lumină, doi dintre apropiații primului ministru Joseph Muscat erau implicați în afaceri secrete offshore. Unul era șeful său de cabinet, Keith Schembri, iar celălalt - un ministru, Konrad Mizzi.

Premierul maltez Joseph Muscat ar putea să demizioneze

Premierul maltez Joseph Muscat le-a transmis apropiaților săi că intenționează să demisioneze, a informat vineri cotidianul Times of Malta, citat de site-ul agenției Reuters. Decizia sa a fost luată în urma crizei politice și juridice prin care trece Guvernul în urma uciderii jurnalistei de investigații Daphne Caruana Galizia, a anunțat cotidianul.

Fostul șef al Cancelariei guvernamentale din Malta, Keith Schembri, a fost reținut miercuri în cadrul anchetei privind asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, au informat surse din Poliție, citate de Reuters.

Keith Schembri, un apropiat al premierului Joseph Muscat, a demisionat marți din funcție după ce omul de afaceri Yorgen Fenech a declarat despre acesta că ar fi „o persoană de interes” în cadrul investigației.

Noutăţile partenerilor

comentarii: