image
Sursa foto: Getty Images

Numărul cazurilor de HIV creşte îngrijorător în Europa de Est, Rusia şi Asia Centrală

Numărul cazurilor de HIV este în creştere în Europa de Est, Rusia şi Asia Centrală, avertizează joi Agenţia UE pentru controlul bolilor (ECDC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care îndeamnă la o mai bună politică de testare cu privire la virusul care cauzează SIDA, relatează AFP.

În total 136.000 de persoane au fost diagnosticate cu HIV, în 2019, în regiunea acoperită de Biroul pentru Europa al OMS - dintre care 80% din cazuri în partea de est a acestei regiuni.

Din această regiune fac parte 53 de ţări - inclusiv Rusia şi mai multe state din Asia Centrală.

Raportul Centrului European de Prevenţie şi Combaterea Bolilor - care acoperă de asemenea Islanda, Lichtenstein şi Norvegia - şi biroul regional al OMS nu prezintă însă date cu privire lma Andorra, Belgia, Monaco, Macedonia de Nord, Turkmenistan şi Uzbekistan, care sunt acopeite însă de agenţia ONU.

Aproximativ jumătate dintre cazurile de HV înregistrate în regiunea Europa au fost diagnosticate într-un stadiu avansat, ”când sistemul imunitar a început deja să cedeze”, subliniază autorii raportului.

Acesta este ”un semn care arată că strategia de testare în regiune nu funcţionează în mod corect, pentru a obţine un dagnostic precoce al HIV”, subliniază ei, îndemnând la modificarea acesteia în vederea unei eficientizări.

”În pofida accentului pus în acest moment asupra covid-19, nu trebuie să pierdem din vedere alte probleme de sănătate publică, precum HIV. Un diagnostic mai precoce al HIV este o prioritate urgentă”, subliniază într-un comunicat Andrea Ammon, care conduce Centrul european.

Numărul noilor diagnostice de HIV în această regiune ”a crescut cu 19% în ultimul deceniu”, subliniază autorii raportului, potrivit cărora numărul ”persoanelor care trăiesc în regiune cu HIV fără să fie dagnosticate creşte”, la rândul său.

În schimb, numai în zona acoperită de Centrul european, aceşti doi inficatori au scăzut - cu 9% la primul indicator.

Contaminarea sexuală între bărbaţi este cel mai frecvent mod de transmitere în această regiune, în timp ce contaminarea în rândul heterosexualilor şi persoanelor care folosesc droguri injectabile intravenos sunt modurile de transmitere cele mai frecvente în partea de est a regiunii, acoperită de biroul OMS.

Citeşte mai mult despre

Hiv

Noutăţile partenerilor

comentarii: