image
Sursa foto: AP

Ce să facem în cazul unui dezastru nuclear; Cum ne protejăm de radiații

Incidentul nuclear din nordul Rusiei, de pe 8 august, a stârnit îngrijorare în rândul europenilor din cauza unui posibil „nor radioactiv”. Deși autoritățile spun că nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu, e importantă cunoșterea măsurilor de protecție în cazul unul dezastru nuclear.

Prima recomandare este că persoanele din zonă să se adăpostească în casă pentru a reduce expunerea la radiații. Rămânând înăuntru cu ușile și geamurile închise puteți reduce expunerea la radiații cu până la 40%.

O incintă dintr-o clădire reprezintă un bun adăpost. Dacă vi se va comunică să rămâneți acasă, la serviciu sau la școală, faceți următoarele:

Intrați într-o încăpere. Închideți toate ușile, ferestrele și gurile de aerisire. Opriți sistemele de ventilație (dacă există).

Nu folosiți telefoanele decât dacă este absolut necesar; liniile telefonice trebuie să rămână libere pentru operatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Dacă vă aflați în mașină, închideți geamurile și sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată.

Dacă ați fost în aer liber în timpul urgenței, scoateți-vă hainele și închideți-le în saci de plastic. Curățați-vă părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta particulele de praf radioactiv de pe dumneavoastră. Când va puneți alte haine, luați-le dintr-un dulap închis.

Pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către tiroidă este recomandată administrarea pastilelor de KI (iodură de potasiu). Acestea sunt recomandate doar în cazul unui accident nuclear major.

Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către aceasta. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin funcțiile naturale ale corpului.

O altă măsură contra inhalării iodului radioactiv este aceea de a rămâne adăpostit în casă. Pastilele de iodura de potasiu (KI) nu protejează corpul de alte substanțe radioactive. Administrarea de pastile de KI trebuie făcută rapid în cazul unei urgențe.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: