image
Sursa foto: NADEJDA ROSCOVANU

Văduve de război, în lupta cu Guvernul

Chișinăul este zgârcit față de propriii cetăţeni, dar generos față de cei care au luptat împotriva Republicii Moldova în 1992. Trei pensionare din Varniţa, Anenii Noi, care şi-au pierdut soţii în Războiul de pe Nistru, şi o mamă care şi-a pierdut fiul în același război reclamă că sunt discriminate şi ignorate de autorităţi. Femeile au lucrat o viaţă la Tighina şi au acceptat să primească pensia de la Tiraspol, care e cu câteva sute de lei mai mare. Ca rezultat, autorităţile de la Chişinău refuză de câţiva ani să le ofere ajutorul unic, în valoare de 1000 de lei, oferit la 2 martie celor care au pierdut un membru al familiei, precum şi indemnizaţia pentru Ordinul „Ştefan cel Mare” acordate celor căzuți postmortem.

Stabilim întâlnirea cu Zinaida Braga şi generalul Victor Gusleacov în preajma Centrului de sănătate din Varniţa, Anenii Noi. Ne surprinde mulţimea de automobile cu numere transnistrene parcate aici.

Pentru că am venit mai devreme, încercăm să aflăm câte persoane din regiunea transnistreană sunt deservite în această instituţie medicală. Sora medicală ne informează că în evidenţa medicilor de aici sunt 5.000 de persoane din Varniţa şi 8.000 din regiunea transnistreană.

Toate persoanele din aşa-numita „rmn” beneficiază de poliţe de asigurare medicală gratuită. Iniţial, li se oferă gratuit buletine de identitate, după care pensionarii (care, de altfel, primesc şi ei pensia de la Tiraspol – n.a.), depun cerere, copia buletinului şi legitimaţia de pensionar la Consiliul raional Anenii Noi. După examinarea documentelor, li se eliberează poliţele de asigurare medicală gratuită.

NADEJDA ROSCOVANUNADEJDA ROSCOVANU

Răpus în timpul unei misiuni militare

Pensionara Zinaida Braga, care a lucrat mai bine de 40 de ani ca soră medicală la o clinică stomatologică din Tighina, acum câţiva ani, când s-a pensionat, a decis să accepte pensia oferită de Tiraspol, de circa 1.500 de ruble (1.500 de lei).

Fiul femeii, Ghenadie Braga, şi-a pierdut viaţa la 19 ani, în ziua de 19 aprilie 1992. Un convoi cu reprezentanţi ai Regimentului cu destinaţie „Fulger” l-au rugat să le arate calea spre postul militar cu trupe ale Chişinăului din preajma satului. În timpul deplasării au fost atacaţi de batalionul condus de Iuri Kostenko, comandantul Regimentului 2 gardişti din Tighina.

„M-am trezit brusc la ora 22.50, în noaptea de 18 spre 19 aprilie. Am alergat în camera lui Ghenadie. Am dibuit în întuneric patul şi am văzut că lipsește. Se auzeau împuşcături. Nici a doua zi dimineaţă nu s-a întors. L-am căutat toată ziua. Vecinii ne încurajau că o fi rămas la cineva. A venit prietenul lui, mi-a spus că îl va găsi. Pe la ora 16.00, a venit un cunoscut şi ne-a spus: ‚Luaţi-vă viaţa în mâini, Ghenadie e la morgă, la Aneni...’ E o durere foarte mare şi adâncă. Lumea spune că timpul le lecuieşte pe toate, dar nu e adevărat. Pe măsura trecerii timpului, durerea e tot mai mare şi îi ducem dorul tot mai mult”, ne spune cu ochi înlăcrimaţi mama lui Ghenadie.

Tânărul se întâlnea cu o fată care le-a devenit ca fiică. Azi, deşi are propria familie, Aliona continuă să aibă o relaţie strânsă cu părinţii lui Ghenadie, cărora le spună mamă şi tată.

Începând cu 2016, patru familii din Varniţa, printre care şi Zinaida Braga, au fost eliminate din lista beneficiarilor de ajutor oferit la 2 martie invalizilor, văduvelor de război şi mamelor care şi-au pierdut fiii. „M-am adresat cu o cerere la Consiliul raional. Am primit răspuns că nu putem primi ajutorul, deoarece avem pensie de la Tiraspol. Unicul venit este pensia mea şi a soţului. O pensie ne ajunge să achităm pentru facturi, pe cealaltă o cheltuim pentru medicamente, deoarece am o problemă gravă de sănătate. Ne vine greu”, ne spune doamna Zinaida.

Dumbrăveanu nu crede lacrimilor

Generalul Victor Gusleacov, preşedinte al Asociaţiei de combatanţi de la Varniţa, ne-a informat că a avut în 2017 o întâlnire cu viceprim-ministrul Reintegrării, Gheorghe Bălan, apoi cu premierul Pavel Filip, la care a discutat problema acestor familii.

„Eu am achitat pentru impozite de-a lungul anilor acestui stat şi el nu găseşte 1.000 de lei pentru văduvele de război, în schimb le dă celor care au luptat împotriva noastră. Îi cunosc. I-am întâlnit aici. Au parte de servicii medicale. Printre aceştia sunt poate şi cei care l-au omorât pe Ghenadie Braga”, spune generalul Victor Gusleakov.

Ca rezultat, la 15 decembrie 2017, Parlamentul a adoptat modificări la Legea Fondului de susţinere a populaţiei nr. 827, care prevede că pot beneficia de ajutor soţia, dacă nu s-a recăsătorit şi este inaptă de muncă, sau părintele care şi-a pierdut copilul şi este inapt de muncă.

S-ar părea că problema a fost rezolvată. Însă, în 2018, pensionarele au fost excluse din nou din lista beneficiarilor de ajutor oferit la 2 martie. E vorba de Lidia Zaharova, Vera Burlac şi Zinaida Braga. Într-un răspuns al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, semnat de secretarul de stat Viorica Dumbrăveanu, adresat şefului Asociaţiei combatanţilor, aceasta face trimitere la Legea cu privire la veterani nr. 190 şi la Legea cu privire la protecţia socială. „Funcţionarii de la minister nu ţin cont de faptul că Legea Fondului de susţinere a populaţiei este specială şi, în cazul când sunt divergenţe, se aplică anume această lege care prevede expres că persoanele inapte de muncă și văduvele nerecăsătorite au dreptul să beneficieze de ajutor material. În lege nu se menționează că persoanele care primesc pensia de la Tiraspol li se interzice ajutorul dat”, a afirmat revoltat generalul.

Generozitatea guvernărilor de la Chişinău

Cazul de la Varniţa denotă mai bine ca oricare altul discrepanţa în atitudinea autorităţilor de la Chişinău faţă de proprii cetăţeni care achită onest pentru impozite ori care s-au jertfit „la temelia statalităţii”, vorba unui demnitar, şi faţă de cetăţenii ce s-au opus şi se opun independenţei Moldovei faţă de Rusia.

NADEJDA ROSCOVANUNADEJDA ROSCOVANU

Victor Gusleacov observă că cetăţenii din aşa-numita „rmn” pot să locuiască treptat într-un stat imaginar, fără a simţi vreo constrângere legată de nerecunoaşterea acestuia. Au diplome, eliberate de Tiraspol apostilate de Chişinău, cu care îşi pot continua studiile oriunde în altă ţară. De la 1 septembrie, deţinătorii de automobile din stânga Nistrului pot să călătorească în ţări europene, cu numere de înmatriculare eliberate de Tiraspol. „Chişinăul face cedări, fără a obţine nimic în schimb. Vom vedea dacă Agenţia de servicii publice, care le va elibera documente, va menţiona statul, altfel reiese că cerem UE să recunoască această regiune”, precizează Gusleacov.

Totodată, cei din Transnistria beneficiază de buletine de identitate şi de poliţe de asigurare gratuite.

„Eu am plătit impozite de-a lungul anilor acestui stat şi el nu găseşte 1.000 de lei pentru văduvele de război, în schimb le dă celor care au luptat împotriva noastră. Îi cunosc. I-am întâlnit aici. Au parte de servicii medicale. Printre aceştia sunt poate şi cei care l-au omorât pe Ghenadie Braga, pe Vasile Zaharov, pe Nicolae Burlac – tineri care şi-au dat viaţa, aici, la Varniţa, şi apropiaţii cărora sunt azi purtaţi pe drumuri. E o bătaie de joc”, a subliniat generalul.

Văduvele de război şi mama lui Ghenadie Braga sunt actualmente puse în situaţia de a-şi face dreptate în contenciosul administrativ. Acest proces însă le-ar costa mai mult de o mie de lei, cât ar obţine dacă ar câştiga procesul. Zinaida Braga ne spune că se gândesc să se adreseze în instanţă, dar încă nu au luat o decizie în acest sens.

Amintim că în luptele de la Varniţa din noaptea de 18 spre 19 aprilie 1992, alături de Ghenadie Braga, şi-a pierdut viaţa sergentul major în Regimentul cu destinaţie specială „Fulger”, Ion Fulga. Braga a fost decorat postmortem cu ordinul „Ştefan cel Mare”, Fulga – cu „Ordinul Republicii”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: