image
Sursa foto: unian.net

Alegerile din Ucraina: Agitație electorală, tentativă de falsificare a alegerilor și plăcinte de 5 copeici, „ca în URSS”

Observatorii alegerilor din Ucraina au sesizat mai multe încălcări în desfășurarea scrutinului. Cele mai frecvente sunt agitația electorală interzisă în ziua alegerilor și nereguli în activitatea comisiilor electorale. Potrivit observatorilor, cele mai multe materiale agitaționale sunt distribuite din numele partidelor politice.

Iar lângă o secție de votare din Dnepr se vindeau plăcinte la preț ca pe vremea Uniunii Sovietice. „Înapoi în URSS - „pirojki” de 5 copeici”, scrie Unian.

Potrivit presei ucrainene, materiale cu agitație electorală sunt atât distribuite, cât și amplasate în apropierea secțiilor de votare.

În ce ține de activitatea comisiilor electorale, într-un caz ședința a fost începută la 7.00, deși potrivit legislației trebuia să înceapă nu mai devreme de ora 7.15. Alte secții de votare nu au fost deschise la timp.

Un caz ieșit din comun a avut loc în regiunea Donețk, unde membrii unei secții de votare ar fi încercat să completeze procesele-verbale cu mult înainte de deschiderea secției de votare. La sosirea poliției, aceștia au stropit cu cerneală procesele verbale completate.

Iar lângă o secție de votare a fost amplasată o tarabă unde se vindeau plăcinte la preț de 5 copeici și alte tarabe unde se vindea apă și biscuiți la același preț.

Vânzătorii spun că „este inițiativa unui om de afaceri”. Polițiștii au întocmit un proces verbal pe acest caz.

De cealaltă parte, ONG-ul OPORA, care monitorizează alegerile, a declarat că acest caz nu poate fi calificat drept „agitație explicită”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: