image
Sursa foto: președinte.md

În timp ce securitatea alimentară a statului va fi discutată la CSS, Dodon se laudă cu exportul de produse agricole în Rusia

Miercuri, 12 august, va fi convocată ședința Consiliului Suprem de Securitate. Unul din subiectele care vor fi discutate în cadrul ședinței CSS este legat de seceta din acest an și situația critică din agricultură. Anunțul a fost făcut de șeful statului Igor Dodon, după întâlnirea cu premierul Ion Chicu și spikerul Zinaida Greceanâi.

„Am decis să convocăm miercuri ședința Consiliului Suprem de securitate. Pe lângă furtul miliardului, situația referitoare la Aeroport, vom discuta încă câteva subiecte importante. Unul din acestea este legat de secetă și situația din agricultură, pentru că acest subiect ține de securitatea națională alimentară a statului”, a spus Igor Dodon.

În același timp el a a menționat că în cadrul vizitei sale de săptămâna trecută în capitala FR a solicitat autorităților ruse un ajutor pentru agricultorii din RM care au avut de suportat pierderi enorme în urma secetei din acest an.

„M-am adresat oficial către conducerea FR pentru a obține un ajutor umanitar sub formă de motorină, ca aceasta să fie repartizată gratis agricultorilor din RM. Este vorba de 40 – 50 mii de tone de motorină. Sper că acest subiect să fie discutat în timpul apropiat și autoritățile ruse să ia o decizie finală”, a mai spus Igor Dodon.

În pofida situației critice din domeniul agriculturii din RM și creșterea de câteva ori a prețurilor la produsele agricole, șeful statului a ținut să se laude că exportul cu produse agroalimentare în primele cinci luni ale anului curent din RM în FR a crescut cu 20 %

„Aceasta se datorează în primul rând facilităților pe care ni le oferă FR. Mă refer la exportul fără taxe a principalelor produse agroalimentare, lucru pe care l-am convenit cu președintele FR cu câțiva ani în urmă. Vreau să vă spun că această decizie este bună pentru agricultorii din RM care anual economisesc câte 200-300 de milioane de lei deoarece nu achită taxele la intrare în FR. Pentru primele cinci luni ale anului curent exportatorii din RM datorită acestor facilități, au economisit deja 150 de milioane de lei”, a spus șeful statului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: