image
Sursa foto: jurnal.md

Drum aflat în reparație de cinci ani! Motivul pentru care tronsonul care leagă Vatra de Strășeni e încă în șantier // VIDEO

Tronsonul de drum, de 18 kilometri, care leagă orașul Vatra de Strășeni, așteaptă de cinci ani să fie dat în folosință. Lucrările sunt făcute în proporție de aproximativ 70 la sută, restul fiind numai șanțuri. Șoferii sunt nevoiți să frâneze, pentru a nu da în gropi și astfel se formează ambuteiaje.

Mai ales dimineața și seara, spre și dinspre Chișinău. Toată problema ar fi în starea financiară a firmei, care se ocupă de reabilitarea drumului. Situația a fost depășită, ne-a asigurat reprezentantul companiei.

Sergiu Tudos locuieşte în comuna Cojuşna, raionul Strășeni. Zilnic parcurge acest drum spre și dinspre Chișinău, unde lucrează și unde copiii lui merg la școală, și la grădiniță. Bărbatul spune că dimineața pornește la drum cu noaptea în cap, să nu se pomenească în cel mai strâns ambuteiaj. Însă nici asta nu-l salvează întotdeauna.

Lucrările de reconstrucţie a tronsonului de drum, care unește orașul Vatra de Strășeni, au începu acum cinci ani.

În cinci ani, doar aproximativ 70 la sută din lucrări s-au făcut. Asta deși, potrivit proiectului, drumul trebuia să fie renovat până în anul 2016.

Lucrările au fost tergiversate de firma azeră Evrascon. În loc să meargă pe patru benzi, așa cum ar fi trebuit să fie, mașinile se înghesuie pe două benzi pe mai tot tronsonul Chișinău - Strășeni. Pe unele porțiuni, asfaltul este frezat și lăsat așa, iar pe alte porțiuni stau șanțuri adânci, pe care nu a fost turnată încă nicio lopată de asfalt. Gropile marchează, spre exemplu, intrarea în orașul Strășeni, dinspre Chișinău.

Iar în această stare este drumul din oraşul Vatra, unde se formează cele mai lungi cozi, spun oamenii.

Firma din Azerbaidjan, care a fost selectată pentru a reabilita tronsonul Chișinău - Strășeni, a primit din start 10 la sută din valoarea contractului. Restul investițiilor trebuiau să vină din surse proprii.

Chiar și așa, autoritățile nu au reziliat contractul, deoarece este o procedură îndelungată. Totodată, firma Evrascon a luat recent un credit, cu care să finalizeze lucrările de reabilitare. Reprezentantul companiei azere ne-a spus că administrația acesteia a reușit să se clarifice cu restanțele salariale ale muncitorilor și lucrările vor fi reluate.

Pentru tronsonul Chișinău - Strășeni, Banca Europeană de Investiţii a plătit peste 23 de milioane de euro. Firma Evrascon s-a mai apucat în 2014 și de alte două porţiuni, unul tot de pe traseul Chișinău - Ungheni, iar altul - Hâncești-Lăpușna. Nici acolo situația nu este îmbucurătoare. Pe un segment de drum lucrările s-au făcut în proporție de 67 la sută, iar pe celălalt - de 41 la sută.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: