image
Sursa foto: South China Morning Post

O inteligenţă artificială devine procuror în China, într-un district din Shanghai

Cercetători chinezi au dezvoltat primul procuror care foloseşte o inteligenţă artificială (AI), testat într-un district din Shanghai, în măsură să identifice opt tipuri de infracţiuni de drept comun, între care frauda, conducere periculoasă, agresiune şi obstrucţionarea acţiunii forţelor de ordine, potrivit South China Morning Post, relatează Paris Match.

Această inteligenţă artificială are la bază un program - Sistemul 206 - folosit deja de către procurori chinezi în evaluarea ”periculozităţii” şi ”riscului de recidică” ale infractorilor.

Însă această nouă versune merge mult mai departe. Ea este capabilă să identifice şi să nu ţină cont de date nepertinente ale unui caz, dar mai ales să propună o pedapsă - de la amendă la închisoare - împotriva infractorilor, ”cu o precizie de 97%”, dau asigurări cercetătorii chinezi, într-un articol publicat în ”Management Review”, scrie News.ro.

Această perspectivă îngrijorează anumiţi magistraţi şi avocaţi.

”În pofida acestei precizii anunţate, riscul unei erori este în continuare posibil. Ce se întâmplă dacă AI trimite pe cneva la închisoare din greşeală? Cine îşi va asuma responsabilitatea? Magistratul, maşina sau cel care a conceput algoritmul?”, se întreabă un procuror, sub protecţia anonimatului, în South China Morning Post.

Noutăţile partenerilor

comentarii: