image
Sursa foto: europa.eu

Parlamentul European, în prima ședință din acest an: Se dezbate înghețarea fondurilor pentru țări care nu luptă cu corupția

Parlamentul European ar putea stabili măsuri împotriva statelor membre care nu respectă domnia legii și nu fac eforturi pentru combaterea justiției, chiar în prima sesiune de la preluarea președinției rotative de către România.

În prima ședință plenară din acest an, care va avea loc în perioada 14-17 ianuarie, la Strasbourg, europarlamentarii vor dezbate o propunere privind posibilitatea înghețării fondurilor UE pentru țările membre care nu respectă principii ale „statului de drept” precum „independența judiciară” și „lupta împotriva corupției”.

Potrivit agendei oficiale a Parlamentului European, dezbaterea este programată să se desfășoare miercuri, 16 ianuarie, iar votul ar urma să fie dat în următoarea zi, pe 17 ianuarie.

Astfel, Comisia Europeană, asistată de o echipă de „experți independenți” în drept constituțional și finanțe, ar putea să fie desemnată să constate eventuale „deficiențe” în ceea ce privește respectarea statului de drept în statele membre și să decidă măsurile pe care le poate aplica, inclusiv suspendarea fondurilor UE sau reducerea prefinanțărilor, potrivit unui anunț oficial de pe site-ul PE.

Din comisia de evaluare a fiecărui stat membru ar urma să facă parte, pe lângă echipa de experți, câte un reprezentant desemnat de Parlamentul fiecărei țări. Evalurea se va realiza anual.

Noile reguli ar urma să fie aplicate din 2021.

Europarlamentarul socialist Eider Gardiazabal Rubial, raportor la proiect, a spus: „Niciun Guvern nu poate încălca aceste valori (respectarea statului de drept - n.r.) fără să sufere consecințele”.

„Dacă sistemul judiciar și cel de bună guvernanță ale unor state membre nu pot fi de încredere, de ce ar trebui să le încredințăm fonduri din bugetul UE?”, a apreciat alt europarlamentar raportor, Petri Sarvamaa (PPE).

În documentele oficiale din Parlamentul European sunt date exemple ale încălcării statului de drept în Ungaria și Polonia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: