image
Sursa foto: netherlands.postsen.com

Teren al fostului ginere al lui Vladimir Putin, confiscat de procurori în Olanda

Procurorii olandezi au pus sechestru, pe 12 mai, pe un teren de lângă Amsterdam care aparţine fostului ginere al lui Vladimir Putin, dezvăluie o investigaţie comună făcută de The Guardian şi de alte două organizaţii media.

Terenul din Duivendrecht este deţinut de Jorrit Faassen, un om de afaceri olandez care a fost căsătorit cu Maria Voronţova, fiica cea mare a liderului rus.

Datele din cartea funciară olandeză arată că terenul a fost confiscat la 12 mai de către procuratura naţională pentru infracţiuni financiare, economice şi de mediu. Această instituţie este responsabilă cu aplicarea respectării sancţiunilor.

Documentele cadastrale olandeze arată că terenul a fost confiscat în cadrul unei anchete penale, scrie News.ro.

Potrivit lui Heleen over de Linden, avocat şi expert în domeniul sancţiunilor, confiscarea terenului arată că Faassen este probabil vizat de o anchetă, deşi motivul exact al seschestrului nu poate fi stabilit din documentele publice, iar procurorii olandezi nu au vrut să comenteze.

Investigaţia a fost realizată de Follow the Money, The Guardian şi Proekt Media, un site de investigaţii rusesc.

Faassen, care locuieşte la Moscova, ar fi fost interogat de autorităţi pe aeroportul Schiphol, după ce a zburat recent în Olanda, a relatat joi Proekt Media, citând o sursă care îl cunoaşte pe Faassen. Persoana respectivă a declarat că anchetatorii l-au interogat pe Faassen sub suspiciunea de „eludare a sancţiunilor" şi i-au confiscat laptopul şi telefonul mobil. Acesta s-a întors rapid la Moscova, a precizat persoana respectivă.

Faassen nu a răspuns la apelurile telefonice sau la întrebările trimise prin e-mail de The Guardian cu privire la confiscarea terenului sau la incidentul care ar fi avut loc la Schiphol.

Ambele fiice adulte ale lui Putin, Maria şi Katerina, au fost puse pe listele de sancţiuni ale UE şi SUA în aprilie 2022, la scurt timp după ce Rusia a lansat invazia la scară largă în Ucraina. Faassen, în schimb, nu face obiectul niciunei sancţiuni în SUA, UE sau Marea Britanie.

Faassen s-a căsătorit cu Voronţova în 2008, dar se pare că cei doi ar fi divorţat. Cuplul are împreună un fiu în vârstă de 10 ani, potrivit presei ruse.

Noutăţile partenerilor

comentarii: