image
Sursa foto: jurnal.md

Tortura și răpirile, principalele fărădelegi care au marcat anul 2021 în stânga Nistrului // RAPORT

Situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a RM nu a înregistrat progrese și rămâne una dintre restanțele autorităților constituționale. Cele mai grave probleme identificate pe parcursul acestui an sunt: impunitatea totală pentru fapte ce afectează grav drepturile omului, instalarea unor noi posturi de control, interdicții de acces în regiune, lipsa accesului la deținuți, decese în condiții dubioase, limitarea libertăților fundamentale la exprimare și la libera asociere. Sunt doar câteva concluzii care se conțin în raportul anual al Asociației Promo Lex, specializată în apărarea drepturilor omului și în problematica transnistreană.

Potrivit avocaților Promo Lex, Federația Rusă rămâne responsabilă pentru situația drepturilor omului în acest teritoriu al RM, deoarece influențează administrația de facto de la Tiraspol, pe care a continuat să o susțină politic, economic și militar. „ Persoanele private de libertate în regiunea transnistreană, sunt deținute în condiții inumane,  Situația s-a înrăutățit considerabil din cauza pandemiei COVID-19. Rata de încarcerare rămâne cea mai mare din Europa, depășind de cca 4 ori media europeană”, a relevat azi în cadrul unei conferințe de presă avocatul Pavel Cazacu.

Raportorii mai relevă că la fel ca și în anii precedenți, administrația de facto a continuat lupta cu persoanele care au avut curaj să critice regimul. Opiniile critice la adresa liderului, împotriva misiunii de pacificare sau a GOTR s-au transformat în cauze penale. Deși pretinsele posturi sanitare au fost ridicate în aprilie 2021, ulterior au fost înregistrate cazuri de reinstalare a unor posturi similare în perimetrul Zonei de Securitate.

Din anul 2015, Asociația Promo-LEX nu are acces efectiv în stânga Nistrului. Pe lângă lipsa de acces, a fost inițiată o nouă campanie de denigrare a Asociației, dar și a membrilor acesteia. Astfel, în august 2021 a fost creată o pagină de Facebook și un canal de Telegram în care se publică zilnic informații false, texte manipulatorii și denigratoare în adresa Asociației.

Promo Lex recomandă autorităților implicarea activă la soluționarea tuturor cazurilor de încălcare gravă a drepturilor omului. Totodată avocații solicită acces necondiționat pentru instituțiile de monitorizare ale drepturilor omului pe teritoriul aflat sub controlul regimului de facto de la Tiraspol. Asociația mai recomandă revenirea la procedurile de sancționare a persoanelor responsabile de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, inclusiv mecanismele și listele UE.

Noutăţile partenerilor

comentarii: