image
Sursa foto: captură video

Platforma DA cere PG să investigheze PENAL circumstanțele în care s-au adoptat deciziile contestate de majorare a tarifelor

Platforma Demnitate și Adevăr solicită Procuraturii Generale investigarea penală a circumstanțelor în care au fost adoptate deciziile contestate de majorare a tarifelor. Astfel, potrivit conținutului actelor administrative consumatorii finali din centrul și sudul țării vor achita tarife mărite de 189 bani/kWh, iar consumatorii finali din nordul țării vor achita 223 bani/kWh.

„La 16 august 2019 Consiliului de administrare al ANRE a aprobat noile prețuri la energia electrică furnizată pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, potrivit conținutului actelor administrative consumatorii finali din centrul și sudul țării vor achita tarife mărite de 189 bani/kWh, iar consumatorii finali din nordul țării vor achita 223 bani/kWh.  

Apreciem aceste hotărâri ca fiind vădit ilegale, neîntemeiate și adoptate cu încălcarea procedurii stabilite. Prin aceste hotărâri sunt aduse atingeri considerabile drepturilor și intereselor celei mai mari părți a societății noastre, cetățenilor care au un venit mic și mediu, care vor fi nevoiți să suporte cheltuieli și mai mari pentru acoperirea serviciului dat”, a declarat liderul Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase, în cadrul unui briefing de presă.

Andrei Năstase a mai spus că: „Din actele făcute publice se desprinde clar ideea că o atare solicitare de majorare ar fi fost invocată ca fiind necesară încă de la începutul anului. Însă, în pofida unei practici constante de luare a deciziilor în primele luni ale anului, din motive de ordin politic și electoral, ANRE intenționat a tărăgănat adoptarea unei soluții pe marginea faptului dat, cauza fiind alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Acest lucru demonstrează că instituția a acționat în context politic, favorizînd un partid ce o controlează încă - Partidul Democrat.Raționamentul dat rezidă și este confirmat și de componența ANRE, membrii instituției fiind numiți pe criterii politice, cu încălcarea prevederilor legale exprese”.

Cât privește temeinicia actelor în partea referitoare la majorarea tarifelor, Năstase a spus că există dubii serioase asupra acestor dispoziții, mai ales că încă nu avem dovezi concludente privind excluderea schemelor ilegale de la procedura de achiziție a curentului, ce au fost amănunțit și detaliat deconspirate de experții naționali, precum și de presa de investigație. 

„Nu avem nicio garanție că acei 62 de bani pentru fiecare kwh ce reprezintă tariful de distribuire pentru zona sud și centru, și 85 de bani pentru fiecare kwh, ce reprezintă tariful pentru distribuirea în zona nord, sunt reale și necesare. Care sunt garanțiile că aceste sume nu trebuie să fie mai mici?Considerăm că ANRE nu poate majora / modifica aceste tarife decât după ce va dispune și va efectua un audit detaliat la întreprinderile furnizoare, cu antrenarea exponenților societății civile, pentru a exclude arbitrariul și abuzurile de până acum. Actualmente, prin hotărârile contestate sunt încălcate drepturile și interesele legitime ale consumatorului”, a mai spus Andrei Năstase.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: