„Este pentru a doua oară în ultimele trei luni când Ilan Șor amenință jurnaliștii pentru publicarea unor articole de investigație la adresa sa. Pe 20 iulie 2018, acesta a atacat reprezentanții presei cu intimidări, afirmând: „O să ajung la voi!” și etichetându-i cu apelativul depreciativ „jurnaliughi” («журналюги»). ONG-urile de media au solicitat organelor de drept să investigheze cazul și să ia măsurile care se impun, însă Procuratura s-a eschivat să acționeze. Considerăm că tergiversarea și lipsa de reacție din partea autorităților în cazul anterior l-au încurajat pe primarul de la Orhei să vină cu noi atacuri verbale la adresa presei”, se spune în declarația semnată de șase ONG-uri.

Semnatarii declarației atrag atenția Procuraturii Generale asupra faptului că amenințările primarului de la Orhei în raport cu jurnaliștii sunt ilegale și pasibile de pedeapsă penală. În afară de aceasta, asemenea atitudine agresivă față de jurnaliști contravine normelor democratice europene și nu este compatibilă cu statutul de persoană cu funcție publică.

„Cerem repetat Ministerului Afacerilor Interne și Procuraturii Generale să-și onoreze obligațiile instituționale prin investigarea minuțioasă și neîntârziată a acestui caz și să ia măsurile de rigoare față de primarul Ilan Șor, conform legii. Reamintim că agresarea, intoleranța și discursul de ură împotriva presei sunt incompatibile cu principiile democrației și ale statului de drept. De asemenea, solicităm primarului orașului Orhei, Ilan Șor, să își revizuiască afirmațiile și să înceteze atacurile la adresa jurnaliștilor. Subliniem că prin discursul de ură pe care îl propagă, asemenea declarații comportă un risc major pentru societate, deoarece pot fi considerate îndemnuri la acțiune pentru simpatizanții partidului pe care Ilan Șor îl conduce”, se mai spune în declarația semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul „Acces-Info” și Comitetul pentru Libertatea Presei.