image
Sursa foto: reuters.com

La două decenii după lansarea euro, monede şi bancnote vechi în valoare de peste 8 miliarde nu au fost încă schimbate

La două decenii după ce primele bancnote şi monede euro au fost distribuite în Europa, sume de ordinul miliardelor denominate în vechile monede naţionale se află în continuare în circulaţie, în principal în Germania, transmite Bloomberg.

Valoarea totală a bancnotelor şi monedelor care pot fi schimbate la băncile centrale din zona euro ar fi echivalentă cu 8,5 miliarde de euro, potrivit calculelor efectuate de analiştii de la Bloomberg. Cât anume din aceste sume vor fi schimbate până la urmă în euro este neclar, la fel ca şi motivele pentru care acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

Posibilele explicaţii variază de la economiile uitate sub saltea şi până la suvenirurile păstrate dintr-o altă eră. Ceea ce se ştie cu siguranţă este că majoritatea vechilor bani se află în Germania, unde numerarul rămâne popular iar Bundesbank a anunţat că va continua să schimbe vechile mărci germane pentru o perioadă nelimitată.

În schimb, alte ţări nu sunt la fel de răbdătoare. Franţa, Italia şi Spania au încetat toate să mai schimbe vechii bani. Portugalia a încetat să mai schimbe vechile monede escudo iar începând din luna februarie 2022 va pune capăt acestei opţiuni şi pentru vechile bancnote.

Bancnotele şi monedele euro au fost introduse sub formă de numerar la data de 1 ianuarie 2002, la trei ani de la producerea monedei unice, mai scrie sursa citată de Agerpres. Iniţial, euro a fost utilizat în 12 state din zona unică, Cipru, Estonia şi alte ţări adoptând euro câţiva ani mai târziu, scrie Digi24.

În prezent, Banca Centrală Europeană continuă cu planurile sale referitoare la un nou design pentru bancnotele euro. Acest nou design ar urma să fie gata în 2024 iar până la finele acestui deceniu instituţia de la Frankfurt ar putea lansa şi un euro digital.

Noutăţile partenerilor

comentarii: