image
Sursa foto: privesc.eu

Flashmob organizat de Platforma DA, PAS și PLDM: Cei care au permis construcții ilegale vor să se mențină la putere

Construcțiile ilegale invadează curțile blocurilor din capitală, iar clădiri de zeci de etaje sunt construite fără autorizații și prin scheme de corupție. Un exemplu este ridicarea a unui bloc locativ în centrul Chișinăului, pe un teren al statului care a fost vândut cu doar 300 de mii de lei, în timp ce acesta costa peste 20 de milioane de lei. O spun reprezentanții Platformei DA, PAS și PLDM, care atenționează cetățenii capitalei că cei care au furat din banii publici vor să se mențină la putere.

„Conform unui proiect de construcție a Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO pe terenul de 0,21 h, din spatele centrului, pe care se află un bloc locativ nefinisat, urma să fie edificat un complex de sport și de agrement pentru persoane cu cerințe speciale. Astăzi în locul acestui complex de sport și de agrement pentru persoane cu cerințe speciale se înalță un bloc de apartamente de lux. Totul a început încă în 2013 atunci când printr-un contract semnat de câțiva agenți economici, Agenția Proprietății Publice a vândut acest lot pentru o sumă de rizorie de 319 mii de lei. La scurt timp, terenul a fost ipotecat contra sumei de un milion 820 mii de euro, la o o bancă din Chișinău, care se numește VictoriaBank. Protagonistul acestei acțiuni de devalizare a proprietății publice a fost Tudor Copaci, actualul director general al ANRE și pe atunci, în 2013, director general al Agenției Proprietății Publice. Ministerul Educației, la acea vreme, a atacat în judecată contractul de vânzare-cumpărare a terenului pentru a stopa construcția și a întoarce lotul în proprietatea instituției. La cinci ani, vedem că terenul de 0,21 de hectare așa și nu a fost întors în proprietatea statului, iar agentul economic a reușit să avanseze în edificarea blocului de lux”, a declarat Igor Grosu, vicepreședintele PAS.

Mai mult ca atât „instanțele judecătorești controlate de Partidul Democrat, au dat câștig de cauza agenților economici în detrimentul interesului public. Prețul real de piață al acestui o teren este aproximativ de un milion 50 de mii de euro, iar conform unui raport de evaluare a unei companii locale este de 20 de milioane 66.186 de lei”, a spus Grosu.

„În Chișinău astăzi se înregistrează peste 2.000 de construcții ilegale. În Chișinău astăzi nu sunt înregistrate aproape 80 la sută din Patrimoniul Chișinăului. În Chișinău astăzi se eliberează în mod ilegal certificate de urbanism, autorizații de construcții pentru că la nivelul municipiului Chișinău nu există un sistem unic electronizat cu ajutorul căruia autoritățile să poată stopa orice fel de abuz. Doar că ceste autorități sunt mereu în complicitate cu cei care ar fi trebuit să facă dreptate, inclusiv cu cei din executiv, legislativ și cu cei din puterea judecătorească”, a spus Andrei Năstase.

„Știm că autoritățile sunt surde. Știm că nu vor întreprinde acțiuni. Suntem aici nu pentru ca să le mai cerem autorităților pentru că știm că nu o să facă nimic. Suntem aici ca să-i atenționăm pe cetățeni pentru că avem candidați ai regimului oligarhic care încearcă să ne convingă că știu să măture, dar miza lor este să continue cazuri de corupție așa cum s-a întâmplat până acum. Atenționăm cetățenii să nu se lase manipulați de acțiuni populiste, cum este măturatul pe stradă, și să știe care este miza adevărată a candidaților regimului corupt”, a spus Maia Sandu.

Astfel, aceștia au venit cu câteva solicitări către autorități:

  1. Stoparea procesului de devalizare a proprietății publice.
  2. Inventarierea tuturor terenurilor din proprietatea publică.
  3. Transparența tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a terenurilor publice, pentru a garanta respectarea intereselor cetățenilor, și nu a grupurilor de interese de la guvernare.
  4. Procuratura Anticorupție să se autosesizeze în acest caz, pentru a stabili și sancționa responsabilii de devalizarea proprietății publice de stat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: