image
Sursa foto: Profimedia

Momentul în care atacatorul care a decapitat un profesor la Paris este împușcat de poliție

Un profesor francez care le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed a fost decapitat vineri, în apropiere de Paris, iar ulterior, atacatorul său a fost împuşcat mortal de poliţie.

Victima era un profesor de istorie în Conflans Sainte-Honorine, în regiunea pariziană. Profesorul a fost ucis nu departe de colegiul în care lucra. Faptele s-au petrecut în jurul orei locale 17:00 (15.00 GMT).

Suspectul a fost împușcat mortal

Poliţiştii din brigada anti-criminalitate din Conflans Saint-Honorine, localitate aflată la la circa 50 km nord-vest de Paris, au fost chemaţi pentru un individ suspect, aflat în apropierea unei unităţi şcolare. La faţa locului, poliţiştii au descoperit victima decapitată şi, la 200 de metri depărtare, în comunca Eragny, au încercat să reţină un bărbat care îi ameninţa cu o armă albă. Pentru că suspectul nu a dat curs somațiilor, polițiștii au tras asupra lui, rănindu-l grav. Presupusul atacator a murit la scurt timp în urma rănilor suferite, scrie digi24.ro.

Momentul în care polițiștii trag asupra bărbatului suspectat că a decapitat un profesor de istorie într-o suburbie a Parisului a fost surprins de un tânăr din cartier, care a filmat cu telefonul mobil.

Ce a văzut martorul

Aflat acasă la părinți, în cartierul Grillon din Eragny (Val-d'Oise), tânărul a fost alertat de gălăgia pe care a auzit-o afară. S-a uitat pe fereastră și a văzut un bărbat care alerga, în timp ce polițiștii ieșeau din mașini. Din reflex, tânărul a luat telefonul mobil și a început să filmeze. I-a surprins pe polițiști strigând de mai multe ori: „Oprește-te, la pământ, culcat, aruncă arma!”

Potrivit relatărilor presei, suspectul ar fi strigat „Allah Akbar” înainte de a fi ucis de poliție.

„Nu știu ce a strigat omul, dar l-am văzut că era îmbrăcat în haine de culoare deschisă. Polițiștii l-au somat de mai multe ori”, a povestit martorul. Lucrurile s-au precipitat, a auzit apoi tiruri repetate, cel puțin zece, a fost șocat și a întrerupt filmarea. Iată ce a reușit să surprindă cu telefonul mobil:

Ce se știe despre autorul atacului

Cartierul era izolat, luminile intermitente ale mașinilor poliției erau peste tot, iar oamenilor li s-a cerut să stea în case. Au sosit geniștii, pentru a verifica dacă persoana împușcată nu are cumva și o bombă asupra lui, iar procurorii Parchetului antiterorism au deschis o anchetă.

Seara târziu, patru persoane din anturajul suspectului împușcat, inclusiv un minor, au fost reținute.

Potrivit presei franceze, suspectul este un tânăr născut la Moscova, Abdulah A., de origine cecenă, care avea 18 ani. Nu figura în baza de date a poliției ca având legături cu terorismul, dar ar fi avut, totuși, cazier pentru infracțiuni de drept comun, scrie Le Parisien. Tânărul ar fi recurs la decapitarea profesorului din motive religioase și ar fi postat pe contul de Twitter imagini cu victima decapitată, asumându-și faptele.

Comunitatea locală, elevii și părinții de la colegiul unde preda profesorul care a avut parte de o moarte atât de oribilă sunt sub șoc. Ei spun că victima era un om discret, binevoitor, apreciat de elevi și de colegi. Profesor de istorie-geografie, el le vorbise elevilor săi în urmă cu câteva zile despre libertatea de exprimare și le arătate la oră caricaturile cu profetul Mahomed publicate de săptămânalul satitic Charlie Hebdo, cele care au generat în urmă cu cinci ani controverse, dar și alte evenimente tragice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: