image
Sursa foto: jurnal.md

Epopeea căutării lui Plahotniuc: MAI zice că știa demult de voiajul SUA-România-Turcia, dar presa și politicienii strică tot

Ministerul de Interne afirmă că avea de mai mult timp informații despre ultimele locuri de aflare a lui Vladimir Plahotniuc, că acesta a părăsit SUA și a traversat frontiera cu Turcia și România, dar că procesul de căutare a fostului lider PD s-a complicat din cauza presei și a unor politicieni.

„Pentru a nu împiedica acțiunile de identificare și reținere, a fost necesar ca aceste date să nu apară în spațiul public. Din cauza unor declarații ale politicienilor și a informațiilor apărute în mass-media, acțiunile instituțiilor de drept din țara noastră au fost pereclitate, iar acest fapt complică procesul de căutare”, se spune într-un comunicat de presă emis de MAI.

„Din octombrie 2019 au fost expediate mai multe adresări oficiale ale Centrului de cooperare polițienească internațională INTERPOL, prin care s-a solicitat darea în căutare internațională a acestuia. Ca urmare a plasării acestuia în lista persoanelor căutate, au fost întreprinse mai multe acțiuni de autoritățile din Moldova în colaborare cu alte state. Au fost făcute nenumărate demersuri pe filiera bilaterală către SUA, România și Turcia, pentru a verifica unele informații recepționate din diferite surse. Despre ultimele locuri de aflare a lui Plahotniuc informăm opinia publică că MAI deține de mai mult timp informații despre faptul că Vlad Plahotniuc a părăsit SUA și a traversat frontiera cu Turcia și România”, susține Ministerul de Interne.

MAI mai spune că au fost informați de autorități oficiale despre faptul că acesta a traversat frontiera Turciei, dar și României în perioada 7-10 septembrie 2020, dar și că „pentru a nu împiedica acțiunile de identificare și reținere, a fost necesar ca aceste date să nu apară în spațiul public”.

„Biroul Interpol de la Chișinău a expediat încă o solicitare oficială iar la moment așteptăm un răspuns din partea instituțiilor abilitate din Turcia, prin care să ni se comunice dacă Vlad Plahotniuc nu a părăsit această țară”, informează MAI, cu referire la Turcia, cel mai probabil, acolo unde s-ar afla Plahotniuc de pe 10 septembrie.

„Din cauza unor declarații ale politicienilor și a informațiilor apărute în mass-media, acțiunile instituțiilor de drept din țara noastră au fost pereclitate, iar acest fapt complică procesul de căutare. Toate aceste informații se verifică și în momentul în care vom avea o claritate, vom veni cu detalii pentru ca opinia publică să cunoască. Autoritățile moldovenești sunt permanent în contact cu partenerii din alte țări și depun toate eforturile pentru a identifica locul aflării acestuia, în vederea extrădării lui. Menționăm că scurgerile de informații în presă și declarațiile unor politicieni la acest subiect ar putea afecta grav procedurile de extrădare și pune în pericol atragerea la răspundere a persoanelor condamnate care se ascund în afara țării”, se mai spune în comunicatul MAI.

Amintim că Vladimir Plahotniuc, învinuit de către procurori pe trei capete de acuzare, inclusiv „spălare de bani în proporții deosebit de mari”, a părăsit acum o lună teritoriul Statelor Unite. Conform autorităților vamale americane, Plahotniuc a zburat din orașul Miami pe 28 august curent.

Acum câteva zile, primarul de Bălți, Renato Usatâi, a declarat că Plahotniuc se află în Turcia. Usatâi spune că fostul lider al PD a ajuns la Istanbul pe data de 10 septembrie. Mai mult, Plahotniuc s-ar întâlni zilnic cu „politicieni de la Chișinău și cu intermediari de-ai lui Igor D,don pentru a influența procesul politic din Moldova”.

Fostul șef al PD nu este de găsit la telefon, iar avocatul lui, Lucian Rogac, spune că Plahotniuc nu se află la Istanbul.

Între timp, unele surse ale Jurnal TV afirmă că Vladimir Plahotniuc ar fi ajuns la Istanbul cu o cursă aeriană din București. Acesta ar fi fost surprins la Aeroportul Otopeni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: